Dobrich News Добрич новини

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Добрич

Безплатни прегледи за ранно откриване на очните заболявания катаракта и глаукома ще се проведат в Добрич на 6 юли т.г., четвъртък. Те са част от националния скрининг на кампанията „Право на зрение“, организирана от Институт за здравно образование и Пациентска организация „Глаукома“. Партньор в кампанията за Добрич е офталмологът д-р Йордан Йорданов.

Прегледите се осъществяват със задължително предварително записване на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).
Катарактата, наричана още старческо перде, е най-честата причина за слепота при хората над 60-годишна възраст. При пердето слепотата е обратима – с хирургична манипулация зрението може да се възстанови напълно. Катарактата е заболяване, свързано с възрастта – тя възниква при всички хора, преминали 55 години. В Добрич те са 63 000 души.
Глаукомата е опасна, защото при нея слепотата е необратима. Повишеното вътреочно налягане е един от основните сигнали за наличие на глаукома. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.
Между 2 и 4% от населението в света страда от глаукома. Диспансеризираните болни с глаукома в Добрич към края на 2016 г. са 1214, което е 0,71% от населението. Поне още толкова не знаят, че са болни и има съществен риск за зрението им.
Необходимостта от информация, ранна диагностика и разграничаване на двете заболявания сред възрастните хора са причините за националната кампания.
Рисковите фактори за развитие на глаукома са:
Възраст (особено над 60г.!), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.