Dobrich News Добрич новини

НАП Варна запечатва обект за изкупуване на вторични суровини в Балчик

Със започването на летния сезон инспекторите от „Оперативни проверки“ към НАП Варна засилват контрола в града и по Северното Черноморие. При извършване на проверки в гр. Балчик данъчните установяват, че голям обект за изкупуване на вторични суровини осъществява дейността си без наличието на касов апарат.

За това грубо нарушение на данъчните закони на търговеца ще бъде съставен акт, чийто размер е от 3000 до 10 000 лева, и площадката за изкупуване ще бъде запечатана за срок до 30 дни. През целия летен сезон дистанционното наблюдение на касовите апарати ще бъде засилено. Чрез системата за дистанционна връзка с НАП се следят оборотите на 6849 касови апарата на обекти в Добрич. Под дистанционно наблюдение на системата са и 2810 касови апарата в Балчик и Албена, 1063 в Каварна и 356 апарата в Шабла. Софтуерът на приходната агенция сравнява приходите на търговците от всеки икономически бранш и в зависимост от територията на която се намира обектът посочва онези от тях, чийто приходи значително се различават от средните за дейността или региона. Ако търговецът не издава касови бележки, попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват от инспекторите.
Инспекторите на НАП засилват и контрола за спазването на данъчните изисквания при провеждането на масови прояви като концерти, фестивали, изложения и други подобни по цялото Северно Черноморие. Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките ще са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.
От НАП Варна напомнят на търговците, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение.
Сигнали за неиздадени касови бележки гражданите могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg