Dobrich News Добрич новини

Изложба с творби от Международен конкурс за екслибрис

Пътуваща изложба с творби от Международен конкурс за екслибрис гостува в Добрич
Регионална библиотека „Дора Габе” е домакин на изложба с творби от Международен конкурс за екслибрис, който се организира от Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе. Пътуващата изложба представя наградени екслибриси в Международния форум за периода от 2005 г. до 2016 г.

Русенската регионална библиотека създава международния конкурс през 2005 г. и до днес той събира различни културни и знакови събития в България и света, изразени чрез средствата на миниатюрната графика. Конкурсът става феномен на колективна културна памет и разказва за връзката между книгата, колективната памет и нематериалното културно наследство, с особени знаци и модерни послания към поколенията. Авторитетът му привлича все повече нови, а също така и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят. Русенската библиотека споделя, че всяко следващо издание на конкурса показва колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия. Дори и в рамките на една тема, която винаги се подбира много прецизно, конкурсът има за цел да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение.
Първият конкурс е посветен на 100-годишнината от рождението на Елиас Канети – Нобелов лауреат за литература, роден в Русе. Тази година темата на международния конкурс е е „Ex Libris – Ex Libertas”.
Изложбата се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 13 до 30 юни 2017 г.
Заповядайте!