Изложба с творби от Международен конкурс за екслибрис

Пътуваща изложба с творби от Международен конкурс за екслибрис гостува в Добрич
Регионална библиотека „Дора Габе” е домакин на изложба с творби от Международен конкурс за екслибрис, който се организира от Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе. Пътуващата изложба представя наградени екслибриси в Международния форум за периода от 2005 г. до 2016 г.

Русенската регионална библиотека създава международния конкурс през 2005 г. и до днес той събира различни културни и знакови събития в България и света, изразени чрез средствата на миниатюрната графика. Конкурсът става феномен на колективна културна памет и разказва за връзката между книгата, колективната памет и нематериалното културно наследство, с особени знаци и модерни послания към поколенията. Авторитетът му привлича все повече нови, а също така и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят. Русенската библиотека споделя, че всяко следващо издание на конкурса показва колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия. Дори и в рамките на една тема, която винаги се подбира много прецизно, конкурсът има за цел да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение.
Първият конкурс е посветен на 100-годишнината от рождението на Елиас Канети – Нобелов лауреат за литература, роден в Русе. Тази година темата на международния конкурс е е „Ex Libris – Ex Libertas”.
Изложбата се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 13 до 30 юни 2017 г.
Заповядайте!

Популярни публикации от този блог

Горя емблематичният подлез пред Ж.П. гарата на град Добрич

Несъобразена скорост

Обръщение от изп. директор на Водоснабдяване и канализация Добрич АД