Dobrich News Добрич новини

Вечер на руската музика

С вълшебната и емблематична Серенада на Чайковски и Мимолетности от Прокофиев продължава творческият сезон 2016 / 2017 Българския камерен оркестър в Добрич

ВЕЧЕР НА РУСКАТА МУЗИКА

Заповядайте на 14 март от 18.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова" на поредният концерт на Български камерен оркестър - Добрич в една вечер на руската класическа музика.
Под диригентската палка на маестро Алексей Измирлиев почитателите на стойностната музика ще могат да чуят "Елегия" от Александър Глазунов (1865-1936), Сергей Прокофиев (1891 - 1953) - "Мимолетности" оп.22, версия за струнен оркестър от Р. Баршай и една от най - емблематичните творби от края на XIX век: "Серенада" за струнен оркестър на П.И.Чайковски (1840 - 1893).
Прочутата Серенада гениалният мелодик П. И. Чайковски пише през есента на 1880 година и я посвещава на композитора и виолончелист Карл Албрехт. Първото изпълнение се е състояло на 18 октомври 1881 година в Санкт Петербург. В тази творба Чайковски се обръща към жанра „серенада” характерен за музиката на 18-ти век. Самият композитор признава, че образец за неговата струнна серенада е музиката на Моцарт. Творбата се състои от четири части – Пиеса във форма на сонатина, Валс, Елегия, Финал с руска тема. Мелодичната и танцувална музика на Серенадата на Чайковски е провокирала световните хореографи Михаил Фокин, Джордж Баланчин, Борис Ейфман, които създават едни от най-красивите балети по музиката на Чайковски.

14 март /вторник/
Огледална зала "Нели Божкова" - гр. Добрич
18.30 ч.