Dobrich News Добрич новини

НАП Варна продава джиповете на длъжник

131 добруджански фирми и лица са с образувани изпълнителни дела от НАП Варна

Публичните изпълнители от НАП Варна обявиха на търг джиповете на длъжник, отказал да изпълни доброволно просрочените си данъчни задължения към бюджета. На търга, обявен за 28 февруари, се продават два джипа „Мицубиши Аутлендър“. Началната тръжна цена, от която ще започне наддаването за тях, е от 13500 и 14000 лева. Автомобилите са произведени през 2008 година, а оглед желаещите да ги закупят, могат да направят от 20 до 24 февруари на паркинга на НАП Варна. Повече информация за провеждания търг може да бъде намерена на електронната страница на НАП – nap.bg в раздел „Продажби“.

От началото на 2017 година до средата на месец февруари 1811 длъжници от обхвата на териториалната дирекция, които са с неплатен ДДС и други данъци, са в процедура по събиране с изпълнително дело. 131 са фирмите и лицата от Добрич и региона, които имат образувани такива дела. При всички тях има неплащане за повече от 2 месеца. Агенцията e стартирала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат всеки месец.
От НАП Варна препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.
От НАП съветват своите клиенти до 7 дни да погасят задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело. Това е необходимо, тъй като плащанията по делото трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.