Dobrich News Добрич новини

255 добруджанци декларират заеми пред НАП

255 добруджанци са декларирали пред приходната агенция в Добрич заеми над 10 000 лева, които са получили или предоставили на свой близки през изминалата данъчна кампания на 2016 година. От НАП Добрич напомнят, че пред приходната агенция трябва да се обявят както предоставените, така също и получените от физически лица заеми.

В декларацията за доходите, която се подава до 2 май тази година, се посочват предоставените или получените парични заеми през 2016 година, ако общият им размер надхвърля 10 000 лева и към края на годината част от тях са остават непогасени. Кредитите за пет години назад, които са дадени на роднини и приятели или са получени от тях, също трябва да се декларират, ако общият размер на остатъците към 31 декември 2016 година е над 40 000 лв.
Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg