Dobrich News Добрич новини

Танцът в музиката

"Танцът в музиката" е темата и основният акцент на поредните музикално-образователни концерти на камерния оркестър за младите хора на Добрич.

Предвидени от 13-ти до 15-ти февруари.
Инициатива на Български камерен оркестър - Добрич

БКО-Добрич продължава своята концертна дейност. Творческият концертен сезон 2016 / 2017 предвижда в периода от 13 до 15 февруари цикъл от шест музикално-образователни концерти, предназначени за възпитаници на добрички училища. През месец февруари Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев ще изнесе шест музикални лектории - на 13 февруари (понеделник) от 15.30 и 16.20 ч. в ЧПГ "Леонардо да Винчи", на 14 февруари (вторник) от 15.20 и 16.20 ч. за възпитаниците на СУ "Св.св.Кирил и Методий" и на 15 февруари от 15.00 и 15.50 ч. за учениците на ОУ "Хан Аспарух".

Акцент и основна тема на музикално-образователните концерти през този сезон е "Танцът в музиката". Според маестро Измирлиев той е най-близо до младите хора и най-лесно възбужда техните възприятия. На аудиторията се представя танцът в австрийската музика, унгарската, руската, българската и други. Това е най-лесният начин те да я опознаят, да разберат, че освен чалга, има и друг тип музика, която се пише на ноти и има своята дългогодишна история. Музикалните лектории обхващат и темите "Музикалните инструменти" и "Стилове в музиката", които включват запознаване със стила класическа музика, инструментите, използвани в класическата музика, формите на изпълнителското изкуство. Чрез тези образователни уроци учениците ще научават повече за възможностите на даден инструмент и за света на класическата музика.
Диригентът Алексей Измирлиев е лектор на образователните концерти, който по изключително интересен начин разкрива на децата на Добрич магията на музиката. Маестрото и неговите колеги от Българския камерен оркестър - Добрич се стремят да възпитават у младите хора ново отношение към класическата музика, да ги заинтригуват и да ги накарат да влязат в концертните зали не организирано, а по свое собствено желание.
Добрата традиция за провеждането на образователни концерти цели да повиши музикалната култура на учениците, да чуят на живо музикални произведения, да видят инструменти, за които учат в училище и не на последно място да възпитава у тях вкус към по-различен вид музика от тази, която ги заобикаля в ежедневието.