Dobrich News Добрич новини

Физическите лица декларират доходите си за 2016 година пред НАП

Първият добруджанец, декларирал доходите си пред НАП, е подал годишната си декларация по Интернет на 2 януари 2017 година. Най-нетърпеливият данъкоплатец е от с. Паскалево и е декларирал доходите си от наем, получени през изминалата година.

От НАП Добрич напомнят, че доходите си за 2016 година трябва да декларират всички добруджанци, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения. Работилите по граждански договор през 2016 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 2 май годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.
Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.
От приходната агенция напомнят още, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Първата декларация e подадена 19 минути след полунощ на 1 януари 2017 г.

Повече подоходни декларации са подадени по интернет, отколкото на хартия в офисите на НАП

Първата данъчна декларация през 2017 г. е подадена по интернет, 19 минути след полунощ на 1 януари. Общо подадените по интернет декларации за облагане на доходите от началото на годината до обяд на 3 януари са 78, като 49 от тях са подадени с ПИК – персоналния идентификационен код на НАП. До 12,00 ч. в цялата страна на хартия бяха подадени по-малко от 20 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г.
По различни начини отбелязаха старта на данъчната кампания в офисите на НАП в цялата страна. С тиквеник почерпиха първите си клиенти в Смолян, а с баница с късмети – в Търговище. С новогодишни късмети и с питка посрещнаха служителите на офиса на НАП в Кърджали своите клиенти. В Шумен първите посетители бяха посрещнати също с баница и пожелания за здрава и успешна нова година. Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново посрещна най-ранобудните посетители за 2017 г. с баница, здравец и пожелания за здраве и берекет.
От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.
Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.