Dobrich News Добрич новини

13.3 млн. лева повече събра НАП Добрич за 2016 г.

Дeн преди края на 2016 година офисът на НАП в Добрич отчита едни от най-успешните си резултати за приходите от данъци и осигуровки. Близо 163 млн. лева са общо приходите от данъци осигурителни вноски до момента. Те са с 13.3 млн. лева повече в сравнение с 2015 година, което представлява ръст от 8.9%. Приходите от ДДС са над 12 млн. лева, а постъпленията от корпоративен данък 15.6 млн. лева. Приходите от осигурителни вноски /социални и здравни/ достигат 96 млн. лева. Увеличението при тях е с над 2 млн. лева спрямо година по-рано.

Над 119 хиляди клиенти обслужи НАП Добрич от началото на годината. 25 хиляди физически и юридически лица са декларирали доходите и печалбата си за 2015 година в местния офис на агенцията, като 62% от фирмите декларират по електронен път.
От НАП Добрич съобщават още, че новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg.
Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.