Dobrich News Добрич новини

Проект на Lidl за здравословно хранене гостува в Добрич

Детският образователен проект "Кулинарно междучасие Манджицу" гостува в СУ "Димитър Талев" за 22 ноември

18 ноември 2016 г., София. "Кулинарно междучасие Манджицу" е проект на Lidl България, който има за цел по забавен и интересен начин да запознае децата от 1-ви до 4-ти клас с основни теми от здравословното и балансирано хранене. Паралелно с това проектът цели да мотивира децата да споделят наученото у дома и да се включват по-активно в приготвянето на храната заедно с родителите си.

Кулинарният образователен проект гостува през месец ноември в пет избрани училища в страната. Кулинарните нинджи завладяха детските сърца вече в училища в Кърджали, Пловдив, Велинград и София. Финалното гостуване на "Кулинарно междучасие Манджицу" за 2016 година се проведе в Добрич - в СУ "Димитър Талев" на 22 ноември.
Участието в проекта “Кулинарно междучасие Манджицу" също така дава шанс на едно от училищата, в които се е провел проектът, да спечели и финансова целева субсидия от Lidl България в размер на 10 000 лв за подобряване на условията за спорт и отдих на неговата територия.
Учебните заведения бяха избрани след направена предварителна селекция на база подадени кандидатури от училища от цялата страна. В рамките на проекта, всяко училище-участник получава измервателен уред, с който би могло да следи тегло, индекс на телесна маса и телесни мазнини на учениците. Като следващ етап се реализира и посещение в училището, където се провежда кулинарен урок в рамките на 60 минути. Децата се срещат с утвърден кулинарен специалист и научават любопитни факти за хранителните елементи и продукти, като получават и съвети за балансирано хранене. По време на урока децата имат и възможността да приготвят сами вкусна и здравословна храна с помощта на професионални готвачи, като съчетават и затвърждават придобитите знания с практически умения. С „Манджицу“ децата преоткриват омлета като добавят в него спанак или цвекло, правят вкусни плодови близалки с ядки и сами приготвят сурови бонбони.
За допълнително запазване на интереса на децата е разработено и мобилно приложение "Манджицу", достъпно за сваляне в Google Play и App Store, което под формата на игра дава полезна информация за различните хранителни елементи, ползите от тях и съвети за правилно хранене.
Повече за проекта можете да видите на www.lidl.bg/ninja