Dobrich News Добрич новини

Откриване на фотоизложба за живота на народната певица Верка Сидерова

През 2016 година добруджанската народна певица Верка Сидерова, българското "лале", навърши 90 години. Родена е на 26 април 1926 г. в Добрич. През 1953 година талантът ѝ е открит от Филип Кутев, главен художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Тя е една от най-изявените му солистки и обикаля с него петте континента като навсякъде разнася добруджанската народна песен. Обичана и уважавана, Верка Сидерова заслужено печели най-високите награди: за цялостно творчество – "Нестинарка", "Борис Машалов", "Златна детелина", орден "Кирил и Методий" - първа степен, орден "Стара Планина" - първа степен. През 2004 година получава званието "Почетен гражданин" на Добрич.
На 23 ноември 2016 година от 16.00 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе", по повод 90-годишнината на Верка Сидерова ще бъде открита Фотоизложба за живота на народната певица, със снимки от личния ѝ архив. Подготвен е и кратък видеофилм, в който известната добруджанка разказва за своя живот. С помощта на община Добрич и спонсори издателство "Мартине" ще представи книгата на Верка Сидерова "Лале ли си. Моята автобиография" в превод на английски език. Организатори на събитието са Община град Добрич, издателство "Мартине" - Добрич и Регионална библиотека "Дора Габе". Фотоизложбата ще бъде експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 7 декември 2016 г.
Преди откриването, на 23 ноември, от 15.00 ч. ще се проведе пресконференция в Регионална библиотека „Дора Габе” с организаторите на събитието, Регионална библиотека „Дора Габе” и издателство "Мартине".
Заповядайте!