Dobrich News Добрич новини

695 хил. лева от просрочени глоби събра НАП Добрич

695 387 лева от неплатени глоби към различни институции събра НАП Добрич от началото на 2016 година. Това са глоби на лица, пропуснали да платят задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, Агенция „Митници“ и др. Най-много, 250 548 лева, са събрали добричките данъчни за Министерство на околната среда и водите Над 175 хил. лева са събраните просрочени глоби на КАТ и др. органи на МВР. 84 901 лева са събрани за десетте месеца на годината от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт.
От месец октомври стартира електронен обмен на данни между системата за събиране на публичните вземания на НАП и системата за наложените санкции при нарушения на правилата за движение по пътищата на МВР. Чрез нея НАП получава автоматизирано данни за нови просрочени задължения и плащания, направени по сметки на МВР за фишове и наказателни постановления, издадени от органи на Министерството за нарушения по Закона за движение по пътищата.
НАП Добрич обръщат внимание на своите клиенти, че при заплащане на наложена глоба трябва да се спазват указанията на МВР за попълване на платежно нареждане, за да може плащането да се отрази коректно в системите и да не се стига до действия по принудително събиране от страна на приходната агенция.
От НАП Добрич напомнят още, че всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към приходната агенция, бива проверен за това дали не дължи някаква глоба. В случай, че клиентът има такава, тя се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и много други.