Dobrich News Добрич новини

Изложба „Йордан Йовков на театрална сцена”

По повод 136 години от рождението на българския писател и драматург Йордан Йовков, сектор „Краезнание” на Регионална библиотека „Дора Габе” представя изложба „Йордан Йовков на театрална сцена”, която съдържа съхранявани през годините афиши от театрални представления, поставяни от Драматичен театър „Йордан Йовков” – гр. Добрич и от гостуващи театри от страната, покани и програми за представления и Йовкови тържества.

Интерес представляват програмите на добричкия театър, дарени от Любомир Опълченов на спектаклите „Албена” – 1947 г., „Боряна” – 1955 г., „Чифликът край границата” – 1965 г, афиш от 1965 г. на Драматичен добруджански театър "Йордан Йовков", за първото представяне в страната на спектакъла "Чифликът край границата", постановка на Н. Петков. Представени са и програми на постановки по произведения на Певеца на Добруджа – „Жетварят” (1967 г.), „Милионерът” (1970 г. ) и др. На изложбата място са намерили и афиши с представления на гастролиращи театри.
Интерес представляват театралните събития по повод 85–та годишнина от рождението на писателя - на Добричкия театър и гостуващи театри: Програма с театрални представления по творби на Й. Йовков – постановки на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театъра на словото – София със „Старопланински легенди”(1965 г.), Варненската народна опера с „Албена” през 1965 г., изнесени в град Добрич и в селищата от тогавашния окръг; „Сънищата на г-ца Анна П. Б.” на Драматичен театър – Плевен (1993 г.); „Албена” на Драматичен театър „Константин Величков” – Пазарджик (1995 г.), постановка на Крикор Азарян; „Жетварят” на Драматичен театър – „Сава Доброплодни” - Силистра (1998 г.) и др. Изложбата включва и интересни покани и афиши, свързани с годишнини от основаването на Драматичен театър „Йордан Йовков” - „Вечери в Антимовския хан или шепа пепел” (2003 г.), по повод 75-годишнината на театъра, до най-новите – „Староприемница край границата” (2010 г.), с режисьор Павел Павлов, „Лалугер” (2010 г.) с режисьор Юрий Дачев и много др.

Експозицията може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” от 1 до 30 ноември 2016 г.
Заповядайте!