Dobrich News Добрич новини

В Приморско възстановиха есенен турнир по шахмат

В хотел „Магнолиите“ в „Приморско клуб“, част от групата на „Албена“ АД, се направи стъпка за възстановяване на една любима за много шахматисти традиция – есенен турнир в Приморско. Много шахматисти от близкото и по-далечно минало носят топли спомени за прекрасни септемврийски дни в бившия Международен младежки център, Приморско.

Шахматната надпревара привлече едни от най-добрите състезатели и бе изключително оспорвана. Доказателство е, че в крайната турнирна таблица петима шахматисти завършиха с равен точков актив – 6,5 т. от 9 възможни.
Вторият допълнителен турнирен показател подреди челото на турнира, като първата позиция бе спечелена от ГМ Момчил Николов. На второ място завърши ГМ Мариян Петров; следван от ГМ Петър Великов; ГМ Васил Спасов; ФВ Тодор Галунов.
След лидерите следва група от 8 състезатели с по 5,5 точки.
Извън главното класиране бяха раздадени 10 специални награди.
В групата на състезателите с ФИДЕ ЕЛО от 2001-2200 Любомир Мишев е първи с 5,5 т. и 12 място. Втори е турският състезател Гем Гундоган, също с
5,5 т. – 13 място.
При състезателите рейтинг до 2000 и без рейтинг Асен Анев е първи с 4,5 т. и 22 място.
При жените първа е Цвета Галунова с 5 т. и 17 място.
Призьори извън осмицата в главното класиране при сеньорите са Петър Арнаудов и Петър Орев с по 5 точки, съответно 16 и 18 място.
Наградата за юноши и девойки до 18 г. заслужи ММ Мартин Петров с 5,5 т.
и 9 място.
За момчета и момичета до 14 г. на първите две най-високо класирани места са Антон Петров (28 място) и Деян Самуил Костов (30 място) с по 4 т.
Организатори на шахматното мероприятие бяха Българска федерация по шахмат, ваканционно селище „Албена“ и „Приморско клуб“.