Dobrich News Добрич новини

Препоръки на МВР

На 26 септември, в 09:00 часа в Първо РУ Добрич е заявено от Н.С., на 86 г. от гр.Добрич, че на 25.09.16г. на домашния й телефон неизвестно лице се представило за внук и я въвело в заблуждение да подготви и предаде на друго лице сумата от 2000 лева. В 18:10 часа, Стайкова предава сумата в плик, в банкноти по 50 лева пред входа на блока, в който живее, на пл.”Свобода”, гр.Добрич. По случая е образувано досъдебно производство.

МВР препоръчва:
Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер! При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки!
По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;
Не се доверявайте на непознати хора;
Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;
Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;
В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;   
В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;
Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

[next]
На 26 септември, чрез ЕЕН 112 в РУ Каварна е получено съобщение от Х.Х., на 37 г. от гр.Каварна, че около 10:30 часа в апартамент на жилищния блок, в който живее, на ул.”България” е пострадала съседката му Ж.Я., на 72 г. от възникнала експлозия, вследствие от загазяване на остъклена тераса. Същата е транспортирана във Военноморска болница гр. Варна, с изгаряния по двете ръце и лицето, без опасност за живота. Уведомена е Община Каварна, относно вземане на мерки за обезопасяването на жилището и района на блока. По случая е образувано досъдебно производство.

На 26 септември, в 09:20 часа, чрез ЕЕН 112 в РУ Генерал Тошево е получено съобщение от Б.Я., на 27 г. от с. Спасово, че Т.Т., на 46 г. от с.с. е прострелял и умъртвил един кон, неустановена порода, собственост на Б.Я. От извършен оглед от служители на РУ Генерал Тошево е установен кон с огнестрелна рана на заден десен крак. От дома на Т.Т. са иззети ловна пушка и ловни патрони. Същият притежава разрешение за съхранение и носене на огнестрелно оръжие, валидно до 2019 г. По случая е образувано досъдебно производство, а Т.Т. е задържан с полицейска мярка за срок от 24 ч.

На 26 септември, в 17:45 часа, чрез ЕЕН 112 в ОДМВР Добрич е получено съобщение от П.Х., на 27 г. от с. Ст. Караджа, че при обход на земеделските си земи в с. Чернооково е установил две крави и две телета, собственост на К.Т., на 66 г. от с.с., в парцел от 54 дка с царевица. Утъпкани и унищожени са 15 дка продукция. Образувано е досъдебно производство.

На 26 септември, в 07:05 часа, от служители на РУ Балчик е посетено възникнало ПТП на пътя с. Соколово – гр. Добрич.
Установено е, че водача на лек автомобил ”Опел”, с ТХ регистрация - И.И., на 18 г. от гр.Добрич, притежаваща СУМПС от два месеца поради движение с несъобразена скорост губи контрол над автомобила и се преобръща в ляво по посоката си на движение, извън пътното платно. Изпробвана с техническо средство за наличие на алкохол, като индикацията отчита 0,59 промила в издишания въздух, взета кръвна проба за химически анализ. Настанена в МБАЛ Добрич с фрактура на два шийни прешлена, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

На 26 септември, в 18:50 часа, чрез ЕЕН 112 в ОДМВР Добрич е получено съобщение за възникнало ПТП на пътя с.Каблешково – с.Нова Камена, на около 3,5 км. от с.Каблешково. След извършен оглед от служители на РУ Тервел е установено, че след предприемане на неправилно изпреварване, неправоспособния водач на лек автомобил „Опел” с ТХ регистрация - Е.А., на 22 г. от с.Каблешково, поради навлизане в лентата за насрещно движение се удря в автобус ”Ванхол”, с ТХ регистрация, с водач И.А., на 60 г. от с. Поп Груево, със 40 години стаж. Вследствие на ПТП водача Е.А. и пътника, стоящ на предна дясна седалка - Б.Б., на 18 г. почиват на място, пътника А.А., на 10 г., стоящ на задна дясна седалка, почива по пътя за МБАЛ Добрич, пътника Т.Н., на 45 г., стоящ на задна лява седалка е транспортиран в МБАЛ „Св. Марина”-гр.Варна, с различни контузии, без опасност за живота. Двамата пътници от автобуса не са пострадали. По случая е образувано досъдебно производство.

През изминалото денонощие на територията на ОД на МВР Добрич е регистриран един пожар без загуби. Оказана е техническа помощ при три случая – 2 при ПТП и 1 при битов инцидент.

27.09.2016 г. ОД НА МВР ДОБРИЧ