Dobrich News Добрич новини

Софтуерът на приходната агенция сравнява приходите на търговците по морето

Компютър следи за оборотите на обекти по Северното Черноморие.

Със започването на летния сезон добричките данъчни засилват контрола в града и туристическите обекти по Северното Черноморие. Чрез системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП се следят оборотите на 6346 касови апарата на обекти в Добрич. Под дистанционно наблюдение на системата са и 1709 касови апарата в Балчик и Албена, 800 в Каварна, 579 в Кранево и 226 апарата в Шабла. Софтуерът на приходната агенция сравнява приходите на търговците от всеки икономически бранш и в зависимост от територията на която се намира обекта посочва онези от тях, чийто приходи значително се различават от средните за дейността или региона. Ако търговецът не издава касови бележки, попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват от инспекторите.

От НАП Добрич напомнят на всички търговци, които предлагат стоки и услуги на плажа, че трябва да отчитат продажбите си чрез фискални устройства, а не с билети. Касови бележки се издават за ползване на шезлонг, чадър и други услуги. Това го налагат промените в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, влезли в сила през изминалата година.

От началото на годината до момента добричките инспектори от „Оперативни проверки“ са извършили 490 проверки на търговски обекти. По време на осъществения контрол са съставени 141 акта за административно нарушение, като 53 от тях са за неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Установени са и 23-ма търговци, които са извършвали дейността си без наличието на касов апарат. 65 от актовете са съставени за нарушения на КСО.

Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения гражданите могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700.