Dobrich News Добрич новини

Победители в “Royal Cup” Албена

Известни са имената на първите шампиони в международния турнир по тенис “Royal Cup” за момичета и момчета до 9, 10, 11 и 12-годишна възраст. Състезанието се проведе на кортовете на тенис центровете „Калиопа” и „Сенди Бийч” във ваканционно селище „Албена”. За отличията спореха 73 тенисисти от 7 държави – България, САЩ, Русия, Румъния, Молдова, Кипър и Украйна.

Шампион при най-малките стана Анас Маздрашки след успех с 4-0 4-2 над Николас Хадживарнава от Кипър. На трето място завършиха Ливиу Попирлан от Румъния и Павел Маринов (България). Най-оспорваният финал бе при 9-годишните момичета. Венета Генчева надделя с 2-1 сета 2-4 4-2 10-8 над Никол Николова пред близо стотина зрители на корт №1 в Албена. В третата част победителката изоставаше с 4-8 точки, но направи 6 поредни, за да затвори тайбрека в своя полза. На трето място се класираха Андреа Ноле (Румъния) и Емма Фантусис (България).

Шампион при момчетата до 10 г. стана Филип Петров след победа с 4-0 4-1 над Димитър Михайлов. Християн Боримечков и Антон Гончар от Молдова заеха третите места.

Титлата при 10-годишните момичета спечели Михаела Йорданова. На финала постигна категоричен успех с 4-0 4-0 над Радинела Кацарова. До полуфиналите достигнаха Силвия Шипкова и Йоана Иванова.

Атанас Самаров оглави класирането при 11-годишните момчета след 4-0 4-1 над Ангел Иванов. Молдовецът Алексей Семикин и Денислав Бонев завършиха трети. В тази възраст Дария Великова победи с 4-1 4-1 Вяра Михова на финала при момичетата. На стълбичката на трето място се качиха Цвета Радева и Любов Куцарова.

Първенец при 12-годишните момчета стана Емилиян Цветков. За титлата той се пребори с 4-0 4-2 над Цветан Цанков. Кенет Добрев от САЩ и Григори Фирсин се класираха трети. Карина Георгиева завоюв първото място при момичетата до 12 години след победа с 4-2 4-2 над Илайда Юзтурк.

Официална топка на турнира Баболат, бе осигурена от представителя на марката за България – фирма „Есен”.

За първи път организацията на детски турнир у нас бе като за професионалните турнири. Всеки един участник получи специален бадж при записването си, а повечето деца и родители уважиха желанието на домакините, че е препоръчително тенисистите да играят в своите мачове с бели екипи, съгласно етикецията на този красив спорт.

По време на турнира организаторите забавляваха участниците с чудесно парти с аниматори. Малките таланти се включиха в интересни щафетни игри и танци. Всяко дете беше зарадвано с подарък от фирма Изида – фланелка с най-новата марка сладолед Nero. На тържеството децата и техните родители получиха от сладоледените сладски изкушения Nero и Twix, сокчета и огромна красива торта.

Международният турнир завърши със стилна официалната церемония, на която призьорите получиха красиви купи, осигурени от община Балчик, както и скъпи подаръци от Виваком – 8 телефона Samsung Galaxy A5 за шампионите и 8 телефона Samsung Galaxy A5 за финалистите. С това първото издание на Царската купа даде сериозна заявка в следващите години да се превърне с един от най-престижните детски тенис турнири в календара на Европа. Надпреварата премина под патронажа на Симеон Сакскобургготски, който поради неотложни ангажименти извън България не бе в състояние да присъства на спортната проява.

Той изпрати поздравителен адрес, в който посочи: «Като млади хора едва ли е нужно да Ви говоря колко е важен спортът за вашето здраве и изграждането Ви като пълноценни личности. Качества като екипност, упоритост и стремеж към усъвършестване, каквито той формира, за в бъдеще ще са ви много ценни в живота. За някои от вас тенисът ще остане като спорт, който практикувате в свободното си време, но за други може да се превърне и в началото на успешна професионална кариера. България вече има добри постижения в този спорт и заслужено се гордеем, когато наши тенисисти триумфират на световните турнири! Искрено се надявам, че с това първо издание ще оставите началото на един престижен турнир, който ще привлича за участие все повече млади хора от страната и чужбина, осъществен с толкова усилия от организаторите. Изпращам Ви сърдечните ми поздрави и благопожелания».

След турнира родители поздравиха директора на турнира Руслан Йорданов, екипът на Драйзам тенис академия и съдийския състав за цялостната организация.