Dobrich News Добрич новини

Изложба - живопис "Споделени мигове"

От 30 юни до 8 юли в Галерия "Тихото гнездо" ще гостува първата съвместна изложба на Сандра Лин Строшейн и Валентин Катранджиев, озаглавена "Споделени мигове".

Голяма част от подбраните за изложбата творби, представят по недвусмислен начин онова, което е вълнувало художниците през времето, прекарано заедно в Архитектурно-парков комплекс "Двореца" - Балчик. Друга част от картините са претворили емоционални кътчета от красотата на северното ни черноморие.

След като от 28 май до 19 юни по време на своя художествен пленер Сандра Лин и Валентин имаха уникалната възможност да рисуват сред омайните забележителности на "Двореца", от 30 юни художниците се завръщат за да подредят своята съвместна изложба "Споделени мигове".

Сандра Лин Строшейн е уважаван художник-акварелист, носителка на редица престижни отличия, както в родната си Америка, така и по целия свят. Член е на American Watercolor Society, на American Impresssionist Society, официален посланик е на Royal Talens, Canson и Arches, има собствена линия четки, с изписано своето име върху тях на престижната английска комания Rosemary & Co.

Валентин Катранджиев, освен със своите картини е известен с любовта си към дивата природа. Името му може да бъде срещнато в много публикации и изследвания на животинските видове, в които той е участвал и продължава да го прави. Както самият той споделя: "От малък обичам да рисувам - всякакви животни, особено птици, но бързо проумях че насладата от преживяното включва и пейзажа с цялата си пъстрота и красота, с аромата на цветята и тревите,нежните лъчи на слънцето които правят света около нас тъй красив и пленителен. Опитвам се чрез всяка една моя картина да накарам нещичко да трепне в душата на човека който я гледа и чрез нея да му вдъхна не само любов и уважение към природата, но и грижа за нейното опазване".

До момента Валентин Катранджиев е единствения художник от източна Европа, който е приет за член в една от най-престижните световни природозащитни организации Artists for Conservation (AFC) със седалище във Ванкувър,Канада.

Като домакини, най-малкото което бихме могли да сторим е да отправим своята покана до всички арт ценители, за пряк досег със "Споделени мигове" на Сандра Лин и Валентин Катранджиев в Галерия "Тихото гнездо" на Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца".

Възможност да се срещне и поговори лично с авторите ще има всеки, който уважи с присъствието си официалното откриване на изложбата на 1 юли 2015 г. от 14:00 ч., в Галерия "Тихото гнездо".