Dobrich News Добрич новини

Завърнаха се MBA студентите ни от Сеул

МВА студенти от България посетиха централите на HP и Самсунг в Сеул

Български МВА студенти се завърнаха от бизнес пътуване в Корея и Китай. В продължение на 10 дни се проведоха срещи с мениджъри опериращи областта на високите технологии, финансите, човешките ресурси и търговията. Групата от над десет души бе начело с преподавателя и зам. ректор на Висше училище Международен колеж/International University College (ВУМК). - доц. д-р Веселин Благоев.
Идеята е да се чуят мнения на представители на водещи местни организации и след това в дискусии да се обсъди кое от техните модели може да се приложи в България, кое – не, и защо то не би проработило у нас.
Тази година срещите бяха с водещи представители на фирма №1 в света в областта на смартфоните, чиповете и сензорните екрани – Samsung и фирма № 1 в областта на технологиите HP. Предварителните въпроси на студентите акцентираха върху връзката между националната култура и корпоративната култура във всяка от фирмите, както и евентуални различия в корпоративната култура, повлияни от самостоятелното развитие (Самсунг) и задължителното следване на американския корпоративен модел (НР).
Групата студенти е част от британската магистърска програма МВА Университета Кардиф Метропилитан (Cardiff Metropolitan University), която се провежда във Варна и София съвместно с Висше училище Международен колеж . В тази връзка на 1 юли в сградата на ВУМК във Варна ще се проведе отворена среща между представители на британския университет в Кардиф и заинтересовани от предлаганите в България съвместни бакалавърски и магистърски програми.
От страна на Самсунг, проф. Рич Парк - зам.директор на Samsung Art & Design Institute, които освен с разработване на продукти, се занимават с обучаване на инженери, от които 10-12% биват приемани на работа в корпорацията. Самият проф. Парк координира и програма за изследване на потребителското мнение, резултатите от което се предоставят на инженерите, работещи по новите продукти на Самсунг. Проф.Парк отбеляза,че корпоративната култура/модел на Самсунг се гради на вътрешната и външната конкуренция, като екипният подход в иновациите не се търси извън задължителното обслужване на водещите инженери/дизайнери от техните групи/звена.
От друга страна, при НР водещо е екипното начало. Гост-лектор бе г-н Дае Куон, Директор на кабинета на Ген.мениджър на НР Корея, с годишен оборот от 2 млрд.дол. Според крайните изводи на студентите - екипният подход в тази фирма очевидно е повлиян от корпоративната култура в НР, формирана в САЩ. Стриктното спазване на йерархията отново е налице, доколкото отговаря много точно на корейската национална култура, но това е примесено с твърдото изискване за екипност в работата.
Учебното бизнес пътуване има за цел да запознае студентите с практиките на световния бизнес. За четвърта поредна година се провежда подобно учебно пътуване, като до момента всяко едно е било в Азия – икономическите тигри Сингапур, Малайзия, Тайланд, Виетнам, Китай и др.