Dobrich News Добрич новини

Изложба с традиционни накити и носии на българката

„НАКИТИТЕ НА БЪЛГАРКАТА- ТРАДИЦИИ В НОВ ОБЛИК“

Откриване 9.06.2017 от 19:00 ч
Галерия "ТУНЕЛА" на ДКИ КЦ "ДВОРЕЦА"


ДКИ КЦ „Двореца“- Балчик, Етнографска къща Балчик и група художници- приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона

представят
изложба „НАКИТИТЕ НА БЪЛГАРКАТА- ТРАДИЦИИ В НОВ ОБЛИК“

Изложбата ще представи автентична експозиция с традиционни накити и носии на българката от Добруджанската етническа територия. Реплики-ювелирно изкуство от епохата Българското възраждане и интерпретация на българския фолклор в накити със съвременен модерен дизайн. Посетителите ще видят атрактивна колекция, изработка на накити –уникати от български майстори. Бижута от естествена кожа- филигранна декорация, атрактивни бижута от рог, бижута-витражно стъкло и кристал, шалове и аксесоари от естествена вълна -днес задължителен елемент в облеклото на модерната, елегантна българка, жена със стил и индивидуалност.
Предоставените от „Етнографска къща Балчик“ женски носии и украси - трепки, прочелници, пафти, колан и гривни са автентичн. Красивите стари български носии и накити се превръщат в разказвачи за живота на възрожденските българи.

Варненските майстори на художествени занаяти, които носят духа на отминали епохи и новаторството на нашето съвремие, представят в настоящата изложба своето творчество. Творбите носят посланието на древните занаяти, запазили са тайната сила на въздействие - естествени материали, ръчна изработка, вложена позитивна енергия. Топлината и вълшебната сила на майсторите, усещането за магичната нишка от сърцето към сръчността на ръцете, прелива в свободата на творческия дух.

Автори: Фамилия Фотеви - обработка на кожа, уникати бижута и аксесоари
Хари Борисов - бижута, ювелирна колекция рог и седеф
Диана Раданова - авторски бижута от топено стъкло.
Веселинка Кръстева - аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц
Силвия Стоянова - аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц.

Експозицията е подредена в Галерия "ТУНЕЛА", вила "ТИХОТО ГНЕЗДО" на ДКИ КЦ "ДВОРЕЦА" и ще остане там до 24 юни.