Dobrich News Добрич новини

Нова забележителна скулптура в Албена „Side Story”.

Гостите на вaканционно селище Албена имат възможността да се насладят на нова впечатляваща скулптура. Произведението на изкуството е с наименованието „Side Story” и е дело от световноизвестния български художник – Андрей Лекарски. Склуптурата се намира до мексиканския ресторант Текс Мекс срещу хотел Добруджа и представлява една изключително нестандартна трансформация на мотор. Преди да стане произведение на изкуството, мотора (модел BMW R75) е имал сложна съдба. Произведен в Германия през 1943 – 1944 той е бил на въоръжение в българската армия. След края на войната става собственост на селянин от област Кюстендил (България). Поради страхотната му проходимост (блокаж на диференциала, къси скорости, грайферни гуми) новият собственик решава да го използва като малък трактор, за да оре земята си. За тази цел той прави няколко трансформации по него и за повече мощност оригиналният двигател от 750 см2 е заменен с четири цилиндров двигател от VW Кубелваген Тип 82 (1100 см2). За по – добра проходимост запълва коша с камъни и на края закача плуга за мотора.

Други скулптури на Андрей Лекарски могат да бъдат видяни във фоайето на хотел Фламинго Гранд. Наричан още „Рицаря на въображението” той има повече от 100 изложби записани в портфолиото си, а негови скулптурни творби могат да бъдат видяни във Версай, в парка на културния център "Пре Монтре" в Понт а Мусон.
Само на 13 години Андрей Лекарски заминава да учи изобразително изкуство в престижното училище „Суриков“ в Москва, следват художествената академия в София и Парижката академия за изящни изкуства. Във френската столица завършва и училище по кинорежисура и остава в Париж, където живее и до днес със семейството си.
Първата си самостоятелна живописна изложба подрежда в Мексико през 1970 г., а две години по – късно е първата му самостоятелна изложба като скулптор с единствен по рода си експеримент от кинетични гумени скулптури. През 1978 г. Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му „Катя в страната на чудесата“.
През 1993 година площадът на френския град Нанси за първи път се превръща в галерия. Андрей Лекарски излага двадесетина свои работи. Особено впечатляваща е една от тях – гигантска подвижна ръка. Всяка вечер някой предизвикателно изправял средния й пръст срещу прозорците на кметството, а на сутринта общинарите го свивали. Това обаче не попречило българинът да получи орден и да бъде обявен за почетен гражданин на Нанси.
Първата в света билборд изложба също е дело на Андрей Лекарски. По – късно той започва да експериментира с компютърни изображения като поставя началото на дигиталната живопис.
Животът на именития художник е изключително богат, прекосяващ различни епохи и държави, а самият той не обича равносметките, нарича себе си „номад“ и не изневерява на чувството си за хумор.