Dobrich News Добрич новини

Варненските данъчни проверяват търговците на цветя

Инспектори от „Оперативни проверки“ към Националната агенция за приходите / НАП/ във Варна започнаха проверки в обекти, които търгуват с цветя и растения. Проверките имат за цел да установят коректното ли се отчитат извършените продажби и укриват ли се приходи от продажбата на цветя. В морската столица данъчните проверяват 5 склада за продажба на цветя на едро и 22 магазина и щанда за търговия на дребно.

Общо 63 търговци на цветя от обхвата на териториалната дирекция ще бъдат проверени през днешния празничен ден. При установяване на неиздаване на фискални касови бонове на търговците ще бъде налагана административна мярка-запечатване на търговския обект за срок до 30 дни и налагане на имуществена санкция от 500 до 2000 лева. По време на проверките данъчните изискват и документи за произход на цветята, като при липса на такива проверките ще преминат в ревизии. До 10 часа са проверени 51 обекта, като в 19 от тях данъчните са установили, че търговците укриват оборот, като не маркират на касовите апарати извършените продажби. В морската столица са извършени 13 проверки, като 4 от тях са приключили с актове за нарушения на данъчните закони, а един от обектите ще бъде запечатан. В Русе са проверени 14 търговци на цветя, като в 4 обекта е установено укриване на оборот от търговците. 2-ма от тях са осъществявали дейността си без наличието на касов апарат. И 4-те обекта ще бъдат запечатани. В Добрич под дистанционно наблюдение са над 50 касови апарата на магазини и щандове за продажба на цветя. Инспекторите са проверили 6 продавачи на цветя в града, като в магазин на центъра на Добрич са установили чрез контролни покупки, че търговецът не отчита продажбите на фискалното устройство. На търговеца е съставен акт за административно нарушение и магазинът ще бъде запечатан за срок до 30 дни. Проверките ще продължат и през следващите дни.
Оперативните проверки, извършвани от варненските данъчни, са част от изпълнението на програма на НАП, насочена към подобряване на спазването на данъчните закони в рискови области. Тези области, от своя страна, се определят въз основа на предварително извършвани от НАП анализи на рискове.
Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .