Dobrich News Добрич новини

Данъчните запечатаха магазин в с. Зърнево

Усложнените зимни условия и трудната проходимост на пътищата в Добруджа изкушиха някои търговци от отдалечените населени места да не отчитат на касовите апарати извършените от тях продажби. При дистанционно наблюдение на фискалните устройства инспекторите от НАП във Варна установяват магазин за хранителни стоки в с. Зърнево, който от началото на месец декември до 25 януари отчита оборот от 30 стотинки. На място е изпратен екип от „Оперативни проверки“ към ТД на НАП Варна, който установява, че в хранителния магазин се извършват продажби, но те не се отчитат на фискалното устройство.

За това нарушение на търговеца е съставен акт за административно нарушение и обектът е запечатан за срок от 14 дни. Още 7 обекта от обхвата на териториалната дирекция са запечатани от началото на годината за неиздаване на касови бележки или липса на касов апарат. Сред запечатаните за срок до 30 дни са склад за домашни потреби и цех за производство на сладкарски изделия във Варна, бензиностанция в Силистра и др. През месец януари инспекторите от НАП Варна са извършили проверки на 22 търговски обекта в Добрич, като са съставили 8 акта за нарушения. 3 от тях са за неиздаване на касови бележки, а останалите за други нарушения на данъчните закони. От НАП напомнят на търговците, че всички касови апарати се наблюдават дистанционно от приходната агенция. В Добрич под наблюдение са общо 6682 фискални устройства. Освен големите търговски обекти за продажба на хранителни стоки, питейни заведения и магазини за хранителни стоки, данъчните следят и оборотите на 115 фризьорски салона, 53 магазина и щандове за продажба на цветя и 49 автомивки. Дистанционно се наблюдават и оборотите на 13 златарски ателиета, 12 фитнес зали, 11 обменни бюра, 8 погребални агенции и др.
От НАП напомнят още, че лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените санкции, търговците рискуват обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни.
Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .