Dobrich News Добрич новини

НАП Варна засили дистанционното наблюдение на касовите апарати в Североизточна България

6 от 6 проверени обекта в Шумен укриват оборот

В края на месец февруари варненските данъчни засилиха дистанционното наблюдение на фискалните устройства на територията на цяла Североизточна България. При наблюдението се установява, че ресторанти и питейни заведения в централната градска част на Шумен отчитат нереално ниски обороти. На място в Шумен са изпратени варненски екипи от „Оперативни проверки“, които извършват наблюдение и контролни покупки в 6 заведения в центъра на града. И в шестте заведения данъчните се натъкват на масово неиздаване на касови бележки и укриване на оборот. На всички нарушители на данъчните закони са съставени актове и предстои обектите да бъдат запечатани за срок от 15 дни. По време на проверките е установен и магазин за продажба на дрехи, който е извършвал продажбите без наличието на касов апарат. Санкцията за това нарушение може да достигне до 10 000 лева, а също така магазинът ще бъде запечатан за срок до 30 дни.

28 търговски обекта са запечатани за данъчни нарушения от началото на годината на обекти от обхвата на териториалната дирекция. Най-честата причина за това е укриването на оборот (неиздаване на касова бележка) и несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство. В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, допълват от НАП Варна, като средното време, в което помещенията остават затворени е 2 седмици. Предстои в близките дни още 17 търговски обекта в Североизточна България да бъдат запечатани. Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат. Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции. Премахването на стикерите на НАП не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.
Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронната поща infocenter@nra.bg