Dobrich News Добрич новини

„Най-четящото дете” от кампанията „Забавното четене“ гостува на библиотеката

Петокласничката от СУ „Св. Климент Охридски” Елена Христова от Добрич, която бе удостоена с титлата „Най-четящото дете” в кампанията „Забавното четене“ 2016 г., инициирана от Аz-deteto.bg, част от Investor Media Group, гостува на библиотекарите от сектор Работа с деца, за да разкаже за емоциите от успеха.

Елена сподели, че не е очаквала такава голяма награда, въпреки, че много чете и е била активен участник в кампанията. Детето благодари за подкрепата, която библиотекарите в Летния детски клуб „Играй и учи” през лятото оказват на всички участници, изявили желание за включване в инициативата. Победителката в конкурса призна, че книгите са много важна част от нейния живот, дори парите, които е получила за Коледа е вложила в нови книги. Елена Христова с удоволствие се похвали с подаръците от организаторите на кампанията, сред които книги и фотоапарат. Активен читател на Регионална библиотека „Дора Габе”, тя посещава както сектор Работа с деца, така и Заемна за възрастни на библиотеката, за да заема литература за дома.
Библиотеката поздравява Елена Христова и ѝ пожелава много бъдещи срещи с необятния свят на книгите! Щастливи сме от факта, че такива деца са истинските посланици на книгата и четенето!
 През 2016 година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“.  Тя не само стимулира деца на възраст от 6 до 14 години да четат повече, но показва по атрактивен начин колко е важно да се чете критично и „между редовете“. Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в кампанията всяка година, като провокира участието на децата и интереса им към четенето. През цялата година се организират разнообразни инициативи в подкрепа на „Забавното четене”. Библиотекарите от сектор Работа с деца запознават учениците със сайта Аz-deteto.bg, с правилата за включване в инициативата, начина на регистриране и попълването на електронния читателски дневник, организират колективни четения и атрактивни събития, стимулиращи детското четене с разбиране.
Кампанията е привлякла досега 15 000 деца от цяла България. Над 2000 деца се включиха в конкурса на инициативата през 2016 година и отличиха любимата си книга. „Най-четена книга“ за изминалата година е „Алиса в страната на чудесата“.