Dobrich News Добрич новини

Наградата „Свободен електрон“

Свободните електрони за 2016 г. в журналистически ръце

Фондация „БлуЛинк” връчи традиционните отличия за стратегическо използване на интернет

Асоциацията на европейските журналисти - България и журналистката Мариета Димитрова са носителите на наградата „Свободен електрон” на фондация „БлуЛинк” за 2016 г. Традиционните отличия за стратегическо използване на интернет бяха връчени на 2 декември на церемония в Дома на Европа в София. Фондация „БлуЛинк” връчи ежегодната си награда „Свободен електрон” за постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Награда на публиката, определена чрез гласуване в интернет, получи главният редактор на регионалния сайт Blagoevgrad - News Мариета Димитрова. Лауреат на наградата, присъждана от Управителния съвет на БлуЛинк, е Асоциацията на европейските журналисти – България.
„Наградата, която връчваме, отразява коя от номинираните личности и организации най - пълно покрива идеалните цели на „БлуЛинк”, така че няма да се изненадате от наградата за тази година, след като знаете какво правим през последните години и какви предизвикателства среща честната журналистика в обществен интерес”, заяви Павел Антонов, управляващ редактор на „БлуЛинк”. АЕЖ получи номинация за тазгодишната награда за позиции по различни актуални и обществени въпроси, свързани с медийната среда в България, както и за приноса й към развитието на професионалните ценности на медиите в България.
„За съжаление през последните години да си журналист в България става все по - трудно и е предизвикателство да практикуваш тази професия”, каза Мария Черешева, заместник - председател на АЕЖ. „Ние сме журналисти, които представляват професията, а не медията, в която работят. Много се радвам, че хора като Мариета се присъединиха към нашата асоциация
през последните години и ни повярваха”, допълни още Черешева.
Журналистката Мариета Димитрова получи наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Димитрова се нареди сред номинираните за наградата за своите журналистически разследвания на корупционни и порочни схеми, изпълняващи ролята на журналистката на коректив на властта. „Водена бях от идеята в интернет пространството да съществува едно място, поне на регионално ниво, където хората да получат своето право на глас и където могат да кажат, че имат проблем”, разказа Димитрова. По думите й регионалните медии в Югозападна България изпитват голем и икономически и политически зависимости и журналистиката не е такава,
каквато би трябвало да бъде. „Затова исках да създам една медия, в която да покажа, че журналистите могат да работят и свободно и да не допускат натиск”. Другите три номинации за Свободните електрони бяха за фондация „Бъдеще 21 век” за максимално улесняване на гражданското участие чрез възможност за генериране, реализиране и подписване на местни и национални граждански инициативи през онлайн платформа, гражданската инициатива „София – зелена столица” – създател на иновативна Географска информационна система за зелени краудсорсинг услуги, и инициативата СИПИ.еу, която поддържа електронна карта на обектите, които позволяват пазаруването със собствен съд като възможност да се ограничи употребата на пластмасовите съдове.
BlueLink.net e гражданска информационна мрежа, създадена през 1998 г. с цел използването на интернет за подобряване на природната и обществена среда в България чрез подпомагане на активните и принципни граждански организации и групи.
През 1999 г. е учредена и фондация "БлуЛинк". Учредители на мрежата са активни граждански организации и личности, обединени около подкрепата на гражданското общество, демокрацията, европейските ценности и опазването на природата.
Наградата „Свободен електрон“ отличава личности, организации, медии и други с върхови постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности.
Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net.
Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се
присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк".