Dobrich News Добрич новини

НАП проверява фризьорски салони и магазини за дрехи в Добрич

Инспекторите от „Оперативни проверки“ към териториалната дирекция на НАП във Варна засилват контрола в Добрич и региона на фризьорски салони, магазини за продажба на дрехи и заведения за хранене.

Целта на проверките е да се установи, отчитат ли се реално извършените продажби на стоки и услуги на фискалните устройства и внася ли се дължимият данък и осигуровки. Активно съдействие на проверяващите оказа звеното за дистанционно наблюдение на фискалните устройства, от което контролиращите получават информация за обекти, които отчитат занижени обороти. Чрез системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП се следят оборотите на 6346 касови апарата на обекти в Добрич. По време на извършваните проверки данъчните копират по надлежен ред информацията от компютрите на търговците и след извършен анализ на данните и установяване на укриване на обороти, проверките ще преминат в ревизии.
От началото на годината до момента добричките инспектори от „Оперативни проверки“ са извършили 782 проверки на търговски обекти. По време на осъществения контрол са съставени 308 акта за административно нарушение, като в голямата си част те са за неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. 111 от актовете са съставени за нарушения на КСО-невнесени здравни осигуровки.
От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.
Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения гражданите могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700.