Dobrich News Добрич новини

Музиката на Италия. Концерт на БКО - Добрич

МУЗИКАТА НА ИТАЛИЯ
Антонио Вивалди и Джузепе Верди

След чудесният и вълнуващ концерт на Българския камерен оркестър - Добрич с гост-диригента Шунго Морияма и младите таланти от Япония на 22 ноември от 18.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова" ценителите на класическата и стойностна музика в Добрич ще имат възможността да чуят единствената оцеляла камерна творба на прочутия оперен композитор Джузепе Верди.
Квартетът в ми минор има интересна история. Написан е през пролетта на 1873 г. по време на поставянето на „Аида” в Неапол. Той е единствената оцеляла камерна работа в каталога на Верди. Премиерата на операта е била забавена поради внезапно заболяване на сопраното Тереза Столц. Именно тогава Верди фокусира времето си в Неапол върху писането на струнния си квартет. Първото му публично представяне е два дни след представлението на „Аида” по време на неформална сбирка в хотела му на 1 април 1873 година. Авторът така коментира творбата си: „Не зная дали квартетът е красива или грозна музика, но знам, че това е квартет!”.
В предстоящия концерт на 22 ноември Българския камерен оркестър в Добрич под диригентството на музикалния директор Алексей Измирлиев ще изпълни варианта за струнен оркестър на квартета в ми минор от Джузепе Верди.
В програмата традиционно присъства и гениалния представител на венецианския барок, майсторът на инструменталния концерт, музикален педагог и виртуозен цигулар - Антонио Вивалди. В концертът "Музиката на Италия" ще прозвучат и неговите концерти за струнни в сол минор, RV 157, в ре минор, RV 127, симфонията за струнен оркестър в ре мажор, RV 122 и концертът за струнни в до мажор, RV 110, с които добричките музиканти ще пренесат публиката в атмосферата на изящното италианско изкуство в поредната празнична вечер на класическата музика в Добрич.

22 ноември /вторник/
Огледална зала "Нели Божкова"
18.30 часа

Покана за събитието във Фейсбук