Dobrich News Добрич новини

Фискалният контрол на НАП откри нарушения при търговци на риба

Ръст с над 700% на оборотите при присъствие на данъчните

Търговци на риба не отчитат извършените от тях продажби на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас. Това са установили при проверки инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП. По време на наблюденията отчетените среднодневни продажби на един от търговците са се увеличили със 740%, а на друг с- 421% в сравнение с месеците от преди присъствието на данъчните.
Наблюденията на продажбите на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас са извършени на два етапа – през април и през септември 2016 г. Данъчните констатират, че макар и да има леко подобрение в поведението на търговците на риба през септември в сравнение с април, като цяло по време на тяхното присъствие, среднодневните обороти на търговците се увеличават в пъти в сравнение с месеците преди това. Така например среднодневните продажби през април по време на наблюденията на фискален контрол са средно 4 пъти по-високи от преди това. В същото време, по време на присъствието на инспекторите през септември, оборотите отново са се вдигнали, но вече с 2,5 пъти.
Според данъчните предпоставките за укриване на доходи от търговците на риба са свързани с остаряла нормативна база, регламентираща продажбата на пресния улов. Друг проблем е и нелегалния внос в багажници и микробуси на морска стока от Гърция, тъй като е изключително трудно документирането на реалното количество риба, влизащо в страната.
За да се ограничи сивата икономика при търговията с риба, от НАП планират да проведат разговори и съвместни контролни действия с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните.