Dobrich News Добрич новини

УЧЕНИЦИ ОТ ЧПГТП „РАЙКО ЦОНЧЕВ“ СЕ ВКЛЮЧИХА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

Тази година Европейската седмица на програмирането е от 15 до 23 октомври.
Събитието, с което ЧПГТП "Райко Цончев" се включва в инициативата се проведе на 20.10.2016 (четвъртък). Ученици от 8ми и 9ти клас участваха в практикум на тема „Мобилни приложения за непрофесионалисти“. Всички събития се регистрират на сайта codeweek.eu.

Технологията е част от нашия живот, а да знаеш основите на програмирането и писането на изходен код на програми е като да знаеш да четеш в 21 век – базова грамотност, която същевременно учи на решаване на проблеми, колективна работа и креативност.
Европейската седмица на програмирането е подкрепена от еврокомисарите Нели Крус по цифровите технологии и комисар Андрула Василиу за образованието и културата. Те заедно изпращат писмо до министрите на образованието на страните от ЕС с призив да насърчат децата да участват в Европейската седмица. Според тях популяризирането на уменията по програмиране в Европа е част от решението на проблема с младежката безработица. В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране.