Dobrich News Добрич новини

"WithoutBorders" / ”FaraFrontiere” / ”БезГраници“ 2016

От 30ти септември до 8ми октомври в ДКИ КЦ “Двореца“ - Балчик и гр. Добрич в България, както и в румънския курорт “Венус“, предстои да се проведе седмото издание (в малък формат с фокус към визуалните изкуства) на Международния арт форум и фестивал "WithoutBorders" / ”FaraFrontiere” / ”БезГраници“.
По време на събитието се очакват 20 визуални артисти от Румъния, България, Русия, Турция, Испания (Навара и Каталуния), Република Македония, Еквадор, САЩ, Нидерландия, Белгия и Германия. Те ще участват на арт пленера, който по програма е част от форума.
"WithoutBorders" е едно от водещите балкански крос-културни събития носещи европейската ценностна система и промотиращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен. Форумът цели да се превърне в катализатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.
По време на събитието за шести път ще се проведат изложби на художници и фотографи:
- първата в „Художествена Галерия“ – Добрич на 3ти октомври
- втората в хотел „Мера Ризърт“ в курортен комплекс „Венус“ (Румъния) на 6ти октомври
- третата, финална в галерия „Тихото Гнездо“ в „Двореца“- Балчик на 7ми октомври.
Начален час и за трите изложби е 18:00ч.
Форумът е продукция на „Стопанска Камара“ – Варна с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“ - Балчик, „Джобскалатис“ и „Асоциация Калатис 357” - Румъния, и международната арт мрежа „Скендерман”
Събитието стартира през 2003 година, като предходните издания бяха през 2003, 2009, 2011, 2013, 2014 и 2015 година. От 2013 събитието традиционно се провежда едновременно от двете страни на границата в България и Румъния.
“БезГраници“ започва като конференция за културна политика и арт мениджмънт, включвайки водещи световни фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. Следващото голямо издание на „БезГраници“ се планира за септември 2017 когато се очакват 80 участника от цял свят.

Участници в "Без граници", издание 2016:
Рон Вейерс (Нидерландия)
Чума Аргинaриз (Навара-Испания)
Луйза Кала (Румъния)
Марина Варенцова-Русева (Русия)
Николай Русев (България)
Хуан Мануел Фернандез Куичан (Еквадор/Навара-Испания)
Гюлай Юксел (Турция)
Божидар Тонев (България)
Майдер Куадра (Навара-Испания)
Чема Гомес (Каталуния-Испания)
Роберт Цветковски (Република Македония)
Брайко Брайков (България)
Дъг Стюбер (САЩ)
Румяна Тенева (България/Навара-Испания)
Ясен Казанджиев (България/Навара-Испания)
Марлийн Девулф (Белгия)
Марияс Шуман (Германия)
и други.