Dobrich News Добрич новини

„Влез в час с данъците“ и в училищата на Добрич

Добричките данъчни с часове в училищата.

Приходната агенция стартира данъчни курсове за млади
Националната агенция за приходите даде началото на третата част на образователния си проект „Влез в час с данъците“. Първите данъчни уроци в Добрич бяха изнесени във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" и Езикова гимназия "Гео Милев", където екипът от лектори запозна учениците по темите „данъци” и „осигуровки”. Главната цел на проекта на НАП, който се подкрепя от Министерството на образованието и науката, е повишаване на данъчната култура на подрастващите. До края на тази и следващата учебна година учениците от пет добрички училища ще изслушат лекции на данъчните в часовете на класния ръководител.

Основен акцент на кампанията тази година са 20 онлайн данъчни курса. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg, могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди. В рамките на 10 месеца те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран.

За три седмици след старта на образователния проект на НАП „Влез в час с данъците“ служители на Агенцията проведоха над 180 учебни часа, посветени на данъците и осигурителните вноски. Данъчните лектори се срещнаха с над 3 000 ученици от 53 средни училища в цялата страна.

Над 200 ученици се включиха в играта „Play за награда“ от старта на кампанията „Влез в час с данъците“ до момента. В същото време над 16 000 фенове следят публикациите на страницата на кампанията в социалната мрежа Facebook. Сайта www.vlezvchas.bg е посетен 12 000 пъти, а над 1 500 са ежедневните й потребители.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси ще говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, рапарът Wosh MC и др. По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, за здравното и социалното осигуряване, за важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа “Фейсбук“ ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата, и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България“ и други полезни теми за младите.