Dobrich News Добрич новини

Студенти на ВУМ изследват Добруджа

Британски и български студенти изследват туристическия потенциал на Добруджа

7 април 2016 г., Варна. Британски и български студенти ще изследват туристическия потенциал на Добруджа. Групата чуждестранни студенти пристигна в България заедно с преподавателите си от едно от най-големите висши училища във Великобритания – Cardiff Metropolitan University. Посещението е по покана на Висше училище по мениджмънт (ВУМ), дългогодишен партньор на Cardiff, и ще продължи до 10 април.

Студентите ще изследват потенциалните възможности за туризъм в неразвит регион – Добруджа. Младежите имат за задача да анализират съществуващия потенциал на региона като туристическа дестинация, да разработят план и проект за оползотворяването му, както и да изготвят препоръки за конкретни действия.

По време на туристическата обиколка студентите ще посетят ключови за Добруджанския регион места като община Крушари, с. Александрия (местността Текето и крепостта Залдапа), местността Суха река, езерото Дуранкулак и др. Младежите ще се срещнат и с представители на местната власт, туристически предприемачи, местни жители и институции, за да представят наблюденията си и да обсъдят темата. Организирани са и специални лекции по Културен туризъм, Брандинг и Маркетинг на дестинацията. Темите ще бъдат представени от водещи експерти в туризма, сред които са консултантът Росица Охридска-Олсон и предприемачът Христо Янев.

Британските студенти ще участват активно във всички студентски инициативи на ВУМ заедно с българските си колеги. Използвайки резултатите от проучването си, студентите ще изготвят презентации-проекти, по които ще бъдат оценявани. Тези проекти ще бъдат предоставени на бизнеса и различните институции в региона.

Изследователското пътуване е част от учебната програма на студентите на Cardiff Metropolitan University и се организира от „Академична школа по туризъм“ към ВУМ. Двете висши училища предлагат съвместни програми в областта на туризма и международния бизнес. Студентите, завършили ВУМ, получават двойна българска и британска диплома.