Dobrich News Добрич новини

Конференция на тема "ПРЕВЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ" организира ВУМ

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА ПРЕВЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ПО ИНИЦИАТИВА НА ФОНДАЦИЯ „ФРАНЧЕСКА И ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВАРНА
Висше училище по мениджмънт (ВУМ) съвместно с фондация „Франческа и Джовани Фалконе“ - Италия организират конференция на тема „Организираната престъпност в България и ролята на обществото за нейната превенция“. Форумът ще се проведе на 22 март (вторник) от 10ч. в конферентната зала на Висше училище по мениджмънт (ВУМ) – ул. Оборище 13а гр. Варна..

Организаторите канят всички заинтересовани, входът е свободен.

Събитието е насочено към информиране на обществото за текущите размери и тенденции на организираната престъпност в България.

Програмата включва презентации на експерти от неправителствени организации, ангажирани с темата за организираната престъпност от България, Македония и Италия. Сред лекторския състав са:

* Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията – един от основателите на виктимизационните изследвания в България, чийто изследвания и анализи по различни видове престъпления му спечелват национално и международно признание и биват използвани в съдебните процеси.

* Григор Здравков от „Българска легия Антимафия“ – сдружението активно води множество самостоятелни разследвания на различни проявления на организираната престъпност, като сигнализира за тях органите на реда и предоставя събраните доказателства. Значителна част от подадените сигнали приключват с повдигнати обвинения.

* Паша Александрова от НС „Младежки глас“ – е представител на най-мащабната неправителствена организация в България, работеща за младото поколение.

Участие в събитието ще вземе и г-н Павел Митревски от Асоциация „Сфера“, Македония, който ще сподели опита на западната ни съседка в борбата с престъпността.

По време на конференцията ще бъде направен видео линк с представители на Фондация „Франческа и Джовани Фалконе“ – Италия, която организация е създадена в памет на загиналия магистрат - виден деец в борбата с италианската мафия. Понастоящем фондацията работи активно в продължение на мисията на магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Фондация "Франческа и Джовани Фалконе" - Италия е активно ангажирана с темата за организираната престъпност и инициират редица активности в тази посока – на национално и международно ниво, сред които и предстоящото събитие. Конференцията се организира в рамките на проект „Прилив на гражданство, прилив на законност“ - втората подред инициатива на

италианската фондация в партньорство с българска организация и е насочен към активизиране на гражданското участие в превенцията на престъпността, с фокус върху младите хора. ВУМ е една от 15-те партньорски организации от общо 10 европейски страни, участващи в проекта.

Събитието е със следната програма: 22 март 2016 г., гр. Варна

Конферентна зала на Висше училище по мениджмънт, ул. „Оборище“13А

10,00 – 10,30 ч. – Регистрация

10,30 – 11,00 ч. – Организираната престъпност. Защо конференция във ВУМ?

Лектор: Представител на ВУМ

11,00 – 11,40 ч. – Транснационални измерения на организираната престъпност –опитът на Македония

Лектор: Павел Митревски – Асоциация „Сфера“, Македония

11,40 – 12,30 ч. – Основни данни и тенденции за организираната престъпност в България. Практика на Центъра за изследване на демокрацията в диалога с публичните институции

Лектор: Тихомир Безлов – Център за изследване на демокрацията

12,30 – 13,30 ч. – Почивка

13,30 – 14,20 ч. – Институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност – стратегии, подход на работа, сътрудничество

Лектор: Елена Костадинова – Висше училище по мениджмънт

14,20 – 15,00 ч. – Практика и постигнати резултати в борбата с организираната престъпност

Лектор: Григор Здравков – Гражданско сдружение „Българска легия антимафия“

15,00 – 15,30 ч. – Кафе-пауза

15,30 – 16,20 ч. – Ролята на младите хора – практика и напредък

Лектор: Паша Александрова – НС „Младежки глас“

16,20 – 17,00 ч. – Дискусия, въпроси, отзиви и предложения