Dobrich News Добрич новини

"Има ли пилот в самолета" или ....




Виолета Върбанова,
редактор,



Ваканционно и празнично настроена, естествено следя и какво се случва в нашия Добрич. Вече няколко дни се набива темата с водоподаването в града - тема, с толкова давност,и по която са изписани толкова материали, че отдавна съм изгубила мотивация да разисквам или да се надявам, че нещо все пак може да се промени...Да, ама не - както казваше един от доаените в нашата гилдия. Когато срещнеш не само нежелание за промяна, но се сблъскаш и с откровена некомпетентност и пошла арогантност, колкото и празнично да си настроен - ти вкисва. Защото години си говорим едно и също, а отсреща ни убеждават колко не разбираме и какви идиоти сме, че се занимаваме с техните проблеми.
Драги, Анонимус, когато аз имам проблем в семейството, не оставям децата гладни или неизкъпани. Правя битово сравнение, за да стане ясно, че всяка фирма, компания или даже семейна клетка, развивайки се, минава през куп проблеми. Ако тези проблеми не се разрешават продължително време, ако бюджетът не се управлява компетентно - то нещата отиват към фалит, банкрут или развод. Така зле вървят нещата и при вас. Не ви нападам - просто десетки пъти се сблъсквам с статуквото, което цари.
Преди време решихме да сменим тръбите в банята на родителите ми. Апартаментът е строен 60-те години и се намира в центъра. Оказа се, че във входа няма спирателен кран!!! Единственият спирателен кран на блока се намира във втория вход. Но - достъп до него няма. За да спра водата в апартамента, се оказа, че трябва да спра водата на голяма част от улица "25 септември". Естествено, че прерогативи за това нямам. Тръгвам по каналния ред, за да реша, един толкова дребен на пръв поглед, проблем. Приемът на клиенти във въпросната организация се оказа само сутрин, в рамките на час или два - вече не си спомням точно. Но пък помня, че се наложи да ходя няколко дни поред, в рамките на моето работно време, на края на града, за да обяснявам как искам да сменя тръбите в банята си, че не е мой проблем, че няма спирателен кран във входа и пр. и пр. Бях убеждавана, че аз като потребител и редовен платец на услугата, не трябва да занимавам организацията с частните си дертове. Даже започнах да се чувствам виновна, че не съм ремонтирала първо целия вход, слагайки спитателен кран, и чак тогава да започна ремонт в банята. Стигайки до задънена улица, се обърнах за помощ към неволята - учихме навремето една такава приказка. В съвременен вариант тя звучи като опцията в телевизионното състезание "Стани богат" - обади се на приятел. Ударихме го на молби и кандърми буквално. Колко телефони навъртях, колко бензин изгорих, колко време и нерви изгубих - не съм правила сводка. Най-накрая се получи. С личен транспорт водих майстор да спре водата на улицата. После да го върна обратно. А, оказа се, че майсторът не си носи ключ и се поразходихме из града за да го набавим. ... Ходене по мъките.
Тази година получавам предписание да сменя водомерите в моя апартамент. На въпроса: защо се налага да правя това, след като нямам проблем, ми отговарят, че има решение на ВиК за подмяна на водомер след 10 години. Аргументите, че не е важен срокът, а какъв дебит е минал през водомера; или че е по-добре да се направи замерване и ако се установят отклонения, тогава да се подменят - просто се отхвърлят с пренебрежителното: абе, госпожо, вие ли ще ни давате акъл!!! Ако не си подмените водомерите до 3 /три/ месеца - подлежите на глоба! No comment! Taka e при монопола...

И аз - не, че не знам /НАРЕДБА № 4 от 14.09.2004 г./ и как да се защитя, ами просто не искам да си губя лятото в подобни дела, давам 110 лв. кеш и се чувствам почти щастлива, колко бързо ми ги прибират. И Енерго-про сменят електромери, но са за сметка на фирмата, а не на гражданите. А тогава се преценява дали е за смяна, защото става дума за грешни пари. И още, и още. Но не ми се занимава с вас, разбирате ли?!! И сега щях да отмина и да забравя, но арогантните ви изказвания ме издразниха. Защото хем правите хората на маймуни, хем искате да се държат интелигентно с вас. Ами да вземете да си направите байпас. Нямате проблем със сърдечната помпа??? Ама отдавна сте минали 30-те и трябва... Това е логиката, която следва ВиК!
И накрая само ще добавя, че не е нужно да си инженер, за да знаеш, че напрежението на водата се регулира просто с една проста врътка! Ако имате още акъл за даване и се чувствате компетентен - моля, имам още примери. Нищо лично към субекта ви!