Dobrich News Добрич новини

IZIDA CUP - Добрич

Международния тенис турнир IZIDA CUP - Добрич с награден фонд $25 000

Петото издание на „Изида Къп“ - силния Международен тенис турнир за жени, който се провежда в град Добрич е към своя край. През изминалите 8 дена тенис феновете бяха свидетели на изключително интересни и оспорвани двубои. Всеки ден на кортовете на комплекс „Изида“ тениситките показваха спортен дух и атлетизъм, съчетани с издръжлива психика и дух за победа.
Всички състезателки, представителки на 19 страни бяха очаровани от прекрасния тенис комплекс „Изида“, хотела в който бяха настанени Парк хотел „Изида“ и чудесните условия и организация на деветия Професионален тенис турнир, който се провежда тук.
Основната схема на турнира във вторник започна с двубой равностоен на финал между петата поставена Виктория Голубич (235-та в света) и квалификантката Каролина Мукова (463). След повече от 3 часова разнообразна игра Мукова заслужи победата.
Една от големите изненади на турнира „Изида Къп“ тази година, бе младата румънка с български корени Елена Габриела Русе. Чаровната и винаги усмихната Русе, успя да премине квалификацията след оспорвани двубои и в първия кръг преодоля поставената под номер 1 Юлия Бейгелзимер от Украйна – 183 в света.
Една от най-добрите български тенисистки Елица Костова се опита да защити титлата си от Изида Къп 2011 година, но беше надиграна на осминафинал от получилата уайлд кард млада словенка Тамара Зиданчек. Елица все пак успя да стигне до финала на двойки заедно с партньорката си Катерина Крамперова, но там те отстъпиха на тандема Шапатава/Василиева.
Джулия Терзийска не успя да намери правилния ритъм на игра срещу румънката Бара и напусна турнира още в първия кръг.
Същото сполетя и 20 годишната Виктория Томова. Европейската шампионка отпреди 6 години, не успя да наложи играта си над дребната, но изключително борбена Валентина Ивакненко 256-та в света от Русия и отстъпи след битка, продължила над 3 часа.
Младата Петя Аршинкова се пребори в първия кръг с шампионката по двойки от София – Анастасия Василиева. 17 годишната пловдивчанка претърпя поражение във втория кръг от шампионката от София – Ана Богдан. Румънката която е 184-та в света спечели турнира Алианц Къп миналата седмица.
Най-добре от българките се представи Изабела Шиникова, която стигна до четвърт финал, но там отстъпи на най-силната турска тенисистка Чагла Буюкакчай. Чагла е 187 в света и миналата седмица спечели турнира в Батуми със същия награден фонд, както „Изида Къп“ - 25000$.
Изабела, която традиционно играе силно в Добрич, не издържа физически на тежкия двубой. Тя до скоро се възстановяваше от контузия и операция.
Утре 20 септември от 11:00 часа, предстои финала на „Изида Къп“, като за титлата ще спорят дребничката Полина Лейкина от Русия и младата Тамара Зиданчек от Словения. Лейкина, която по време на финала ще навърши 21 години е от спортно семейство- баща колоездач и майка гимнастичка. Тя е изключително емоционална, борбена и взискателна към играта си. Тамара е три години по-малка, но притежава мощни удари и здрава психика. Предстои ни да наблюдаваме един много интересен финал. Директно излъчване на турнира имаше през цялата седмица на: youtennis.net