Dobrich News Добрич новини

Правителството отпусна над 16 млн. лв. за преодоляване на щетите от природни бедствия

На редовното си заседание днес, 20 август 2014 г., Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. Основната част от средствата - над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на м. юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение.
[next]
Останалите около 3 млн. лв. ще бъдат разпределени между Министерския съвет и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и на регионалното развитие. Те са за възстановяване на разходи при участие в спасителни и неотложни аварийни дейности, ремонти на училища и болници и за изпълнение на програми за превенция на бедствия.
Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки. Финансирането е осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.

Пресслужба на Министерски съвет