Dobrich News Добрич новини

Изложба - живопис "СЛЪНЧЕВИ ПЪТЕКИ"

Изложбата - живопис „Слънчеви пътеки” е в резултат на проведения пленер в Двореца- Балчик през пролетта на 2014 година. Това е тринайсето издание на ежегодния пленер „Художници, Балчик, Любов- среща на европейски морета”. В изложбата са представени осемте участници в пленера: Дарина Янева, Силви Басева, Марияна Маринова, Пенчо Добрев, Димитър Витанов, Борис Желев, Андрей Янев, Петър Савов.

През годините на своето съществуване, пленерът даде възможност на множество художници да творят, вдъхновявани от контакта с морето, Балчик и Двореца- едно съчетание от гледки, пейзажи, паркова и градска архитектура и градини, което е единствено по рода си за България. Любовта към красивите места, творчеството на открито, контактите между единомишленици е раждала винаги прекрасни творби. Гости на пленера са били над тридесет творци от България и Хърватска. Всяка година, картините от пленера са показвани на изложби в Градската галерия- Балчик, представяни в залите на "Двореца", както и в софийските галерии „Арте” и „Артур” и в галерия „Ева”- Варна. Няколко издания на пленера бяха придружени с фестивал, на който са представяни театрални постановки, изнасяни са концерти на класически, оперни и джаз музиканти, презентации от сферата на културата и културното наследство и представяния на книги. Всички артсъбития, включени в „Художници, Балчик, Любов”, са били подкрепени от Община Балчик, ДКИ КЦ "Двореца", частни спонсори. Няколко десетки творби постъпиха като дарения във фонда на Градска галерия- Балчик както и във фонда на ДКИ КЦ "Двореца".
Настоящата изложба „Слънчеви пътеки” показва на публиката осем изявени български артисти и индивидуалния творчески поглед на всеки от тях към една и съща тема. Събрани на едно място и черпейки вдъхновение от него, те показват особения и неповторим поглед, който всеки от тях носи у себе си. В тази изложба публиката може да види как всеки поотделно и всички заедно са видяли Морето, Слънчевите пътеки, Градините, Сенките и Светлините.
Изложбата, която е подредена в „Каменна зала” на територията на Архитектурно-парков комплекс "Двореца", може да бъде видяна от 17ти до 31ви август 2014 година.
Всички творби могат да бъдат закупени.