Dobrich News Добрич новини

„Албена“ открива читателския сезон в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 24 май, в деня на българската просвета и култура, за втора поредна година ще бъде открита плажната библиотека в Албена. Безплатната и ситуирана директно на пясъка, библиотека е не само единствената в България, но и в Европа. Инициативата изненада и спечели читателите още през летния сезон на 2013 г. На плажа туристите, избрали да почиват на българското Черноморие, откриха над 3000 тома многоезична литература. На вниманието на летуващите в курорта „Албена“ бяха предложени книги на повече от 15 езика. Много институции и частни лица дариха издания от библиотеките си.
За предстоящия летен сезон 2014, плажната библиотека разполага с двойно повече книги. А жанровото разнообразие включва заглавия за всички вкусове – детски приказки, световна класика, трилъри, криминалета, романтични четива и мемоари.
През юни 2014 г. предстои откриването на още две нови плажни библиотеки, разположени в близост до хотелите „Гергана“ и „Калиакра“. Черноморието ни е единственото място, което предлага на туристите възможност да вземат книга безплатно и директно на плажа. Инициативата се доказа не само като успешна кампания за насърчаване на четенето, но и спомогна за популяризирането на България като културна туристическа дестинация.