Dobrich News Добрич новини

Седем дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица

44% от добруджанците декларираха доходите си по интернет

Седем дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г. Тази година срокът изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Срокът за довнасяне на данъка по декларациите също изтича на 2 май.

До този момент 8 208 добруджанци са декларирали доходите си за изминалата година. 4 620 от формулярите са подадени в офиса на Агенцията и чрез “Български пощи“. 3 588 от декларациите са подадени по електронен път, подписани с ПИК или електронен подпис, което представлява 44% от подадените декларации.
В оставащите дни от НАП Добрич очакват още над 5 000 добруджанци да декларират своите доходи. От приходната агенция предупреждават гражданите, че ако са решили да подават декларацията си в офиса на НАП в последните дни на данъчната кампания, може да им се наложи да чакат на опашки. От НАП съветват клиентите си да използват всички възможни начини за подаване на своите документи. Формулярите си клиентите на Агенцията могат да подадат по пощата с обратна разписка; срещу входящ номер в определени пощенски станции; по интернет, подписани с електронен подпис или персонален код; както и на място в офиса на Агенцията по постоянен адрес.
Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, гражданите могат да получат по телефона на информационния център 0700 18 700, на цената на един разговор от цялата страна. Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски е публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg.