Dobrich News Добрич новини

Love is in the Wine

Студенти от три континента ще отбележат празникът на любовта и виното

Love is in the Wine или Любовта е във виното е слоганът на тазгодишното тържество по случай два от най-чаканите празника през месец Февруари – Свети Валентин и Трифон Зарезан. Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов още през Средновековието. През XIV век за пръв път на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки. Същата размяна на любовни валентинки ще бъде организирана и днес под надслов My secret valentine. И до ден днешен празникът символизира безкрайната любов и отдаденост към половинката. От друга страна Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари. Той е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

Идеята на събитието е да съчетае неповторимият дух и на двата празника, което проличава и в наименованието на подготвеното тържество, като се даде превес на прегръдките, целувките и милувките. Организатор на своеобразния празник е Студентския съвет към Висшето училище по мениджмънт, гр. Варна, в партньорство с ПГПТ „Райко Цончев“. Ще има много музика, безалкохолно, вино и танци. Предвидени са сандвичи и кетъринг хапки, собственоръчно подготвени от самите студенти. Водещ на тържеството ще е Кирил Балабанов, председател на Студентския съвет към ВУМ. Началният час е обявен за 18 ч., а мястото ще е фоайето на първи етаж в сградата на училището.
За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат и специалните гости на празника – 5 млади певици от музикално студио „Сарандев“, както и индивидуалната изпълнителка на китара Паолина Басова от Русия, студент на ВУМ. Очаква се потвърждение за участието на фолклорния ансамбъл на град Добрич, както и на музикална формация, изпълняваща джаз и класическа музика, представители от Езикова гимназия „Гео Милев“.