Dobrich News Добрич новини

Варненски студенти се дипломираха с британски дипломи

На 21 ноември 2016 г. (вчера), във Варна се проведе събитие по дипломиране на група студенти от Висше училище по мениджмънт (ВУМ). Студентите от випуск 2016 получиха своите дипломи – българска от ВУМ и британска от Университетът Кардиф Метрополитен (Cardiff Metropolitan University). Те бяха наградени от проф. Станислав Иванов (заместник ректор във ВУМ) и членове на академичната общност в българското висше училище. От друга страна, британските дипломи бяха връчвани от представител на Кардиф Метрополитен – д-р Крис Ръсел, който е завеждащ департамент по Икономика, Счетоводство и Финанси към Факултет по мениджмънт на британската институция.

Специално за присъстващите на събитието, Стефани Маринова - ученик от 10-ти клас в Английска гимназия "Райко Цончев", гр. Добрич направи завладяваща презентация по повод отличеното си от Българска Академия на Науките проучване свързано с един от най-интересните будители у нас - Иван Хадживълков, който през 19 век е бил сред най-големите дарители за Североизточна България. От друга страна, новата Мис България – Габриела Кирова от випуск 2016 на ВУМ отправи видео поздрав към своите колеги с извинение, че не може да присъства заради ангажиментите си около титлата.

ВУМ има успешно академично партньорство с Cardiff Metropolitan University повече от седем години. За поредна година, успешно завършилите студенти в българското висше училище получават българска диплома за висше образование и британска за степените бакалавър или магистър. Това са единствените подобни програми за двойна диплома у нас, в които, за да получат отличията и на двете висше училища студентите не трябва да следват определен период в чужбина. Същевременно с това са подложени на двойно оценяване, специализирани изпитни и етични комисии и др. Освен събитието по връчване на дипломи в България, студентите могат да посетят и голямата церемония по награждаване на студенти в Уелс, където се събират над 2000 души.

За повече от 20 години Висше училище по мениджмънт (преобразуваното Висше училище „Международен колеж-Албена“) се превърна в разпознаваема образователна институция, в която по настоящем следват студенти от над 40 държави в англоезичните бакалавърски и магистърски програми, позволяващи завършване с две дипломи в областите Бизнес и мениджмънт, Туризъм и ИТ.

Академичният партньор на Висше училище по мениджмънт – Университета Кардиф Метрополитен, Великобритания, е международно призната институция за висше образование с над 150 годишна история, четири кампуса, близо 15 000 студенти от 125 страни. Водещ университет в класациите на Уелс и в топ 50 в Обединеното Кралство.