Dobrich News Добрич новини

Художествен пленер и изложба - керамика

ОБЩИНА БАЛЧИК
ДЪРЖАВЕН КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ „КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДВОРЕЦА“ БАЛЧИК
ФОНДАЦИЯ БЪЛГАРСКО АРТ СТЪКЛО

Организират:


БЪЛГАРО – РУМЪНСКИ ПЛЕНЕР ПО КЕРАМИКА
Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ Балчик
27.09 – 3.10.2016

Изложба Kерамика България – Румъния
Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ Балчик
27.09 – 5.10.2016
0ткриване:27.09., 18.00

За четвърти пореден път в културния център Двореца Балчик ще се проведе българо –румънски пленер по керамика. Участниците са изявени в своята област творци от двете съседни държави – ГеоргеФъркашиу, Дан Попович, Алфред Ипсер, Юлиан Въртуплану, Матей Димитреску, Кристина Костя, ОанаФлорика, Христо Йонков, Мария Йонкова, Пламен Аврамов и Илия Янков.
Главни инициатори и организатори на предишните издания са художниците Илия Янков от българска страна и ГеоргеФъркашиу – от румънска. Двамата са възпитаници на румънската керамично-стъкларска школа, състуденти и ученици на известния професор Костел Бодя.
Тазгодишното издание на форума по традиция се провежда с любезното домакинство и подкрепа на културния център „Двореца Балчик“.
За първа година в организацията се включват фондация Българско арт стъкло и Община Балчик, благодарение на чиято основна подкрепа се осъществява събитието.
Пленерът ще стартира с изложба на творбите на участниците от миналата година, които са: ГеоргеФъркашиу,Еузебиу Спъну, Дан Попович, Флорентин Сърбу, Василе Филип, Мария Йонкова, Христо Йонков, Алфред Ипсер, Пламен Аврамов и Илия Янков. Изложбата ще бъде представена в зала „Тихото гнездо“ на Двореца и ще бъде на отворена за посещения до пети октомври.