Dobrich News Добрич новини

"Коректна фирма" - забавна

Lubomir Alamanov
March 28 at 11:03am · Sofia, Bulgaria · 
Текстът на жалбата до Националния съвет за саморегулация е готов. Утре изпращам. Ако някой иска да ме подкрепи, да ми пише "Ок" на лично съобщение и да ми остави мейла си. Ще му сложа името под писмото в списък на подкрепящи. Предварително благодаря! smile emoticon
Ето и самият текст:

До
Националния съвет за саморегулация
ул. "Сан Стефано" 14, вх.Б, ет.3, БАКА
София 1504
Жалба
от
Любомир Аламанов
.........
Уважаеми дами и господа,
На българския пазар от две години оперира компания на име „Изследователски център на клиентските мнения“ ЕООД, която агресивно предлага сертификати, които нарича „Коректна фирма“. Обяснението е, че се извършвала проверка по алгоритмичен път и се удостоверявало доброто име на съответната компания. Тази проверка давала право да си сложи сертификат Коректна фирма. Служители на „Изследователски център на клиентските мнения“ ЕООД звънят масово по телефоните на много компании в България и ги убеждават да си закупят този сертификат. Виждат се няколко проблема:
1. Няма точна информация какъв е този алгоритъм, какво точно се проверява и дали изобщо се проверява нещо.
2. Тези „сертификати“ не удостоверяват нищо
3. Тези „сертификати“ се продават, като единственото условие е да се заплати цена.
4. Цялата комуникация е заблуждаваща.
Трябва да се има предвид, че „коректността“ е основно, априорно понятие в бизнес-отношенията. Сертифицирането му по някакъв алгоритъм би трябвало да е публично известно, за да се избегне внушение, че липсата му автоматично означава „некоректност“. Все едно всички, които не са пожелали да се явят на тестовете на Менса за интелигентност, да се приемат за неинтелигентни. Никой не може да узурпира сам глобално априорно понятие в цялата бизнес среда. Някакви критерии може да се определят, но само след консултации и съгласие в всички бизнес организации. Подобно съгласие не съществува. Има само твърдение на една компания, че може да сертифицира „коректността“ на което и да е юридическо лице.
Като доказателство, прилагам следния линк: http://delo.bg/posi…/korektna-firma-sertifikat-za-naivnitsi/. Както и: http://vbox7.com/play:d4ae6cac8a. От „Изследователски център на клиентските мнения“ ЕООД отговорят, че алгоритъмът им се основава само на Гугъл търсене. И нищо повече. Както и че сертифицирането и стикерите са безплатни, а заплащането е за включване в списък. Тяхната дейност повече прилича на насилствено вкарване в интернет каталог, отколкото сертифициране по какъвто и да е начин.
Докато описаните по-горе разговори се извършваха от служителите на фирмата лично, комуникацията можеше да се приеме за опит за сключване на договор и отговорност си носи фирмата дали лъже в офертата си. За което отделно ще бъде сезирана КЗП.
Но от скоро, „Изследователски център на клиентските мнения“ ЕООД излъчва рекламни спотове по бТВ и НоваТВ. Основното послание е, че само фирмите, имащи този сертификат са коректни. Което е измама, и подвежда компаниите да си плащат за несъществуваща услуга. Подобна рекламата по медиите е недопустима. Заблуждаващо е и използването на термина „сертификат“. Сертифициране по различни стандарти може да бъде извършвано само след утвърждаване на съответните правила. Както се прави при ИСО и други стандарти. Всичко друго е грубо подвеждане. Рекламни клипове по темата може да излъжат много компании и да нанесат непоправими щети на имиджа на бизнеса и на бизнес етиката. Фактите показват, че грубо са нарушени следните членове на Етичния кодекс на Националния съвет за саморегулация:
Чл.3.1. Търговската комуникация трябва да бъде изработена по такъв начин, че да не злоупотребява с доверието на потребителите и тяхната липса на опит или познания.
Чл.5.1. Търговската комуникация трябва да бъде правдива и да не въвежда в заблуждение.
Чл.5.5. Търговската комуникация не трябва да съдържа никакви твърдения или аудио или визуално представяне, които пряко или косвено, вкл. чрез неверни сведения или чрез изопачаване на факти, съзнателно премълчаване, неточност, двусмисленост, преувеличение и пр. е вероятно да заблудят или подведат потребителя, и по-специално, но не само по отношение на:
е) спазване на стандартите;
ж) официално признаване или одобрение, награди като медали, трофеи и дипломи;
С оглед на горното, моля дейността на „Изследователски център на клиентските мнения“ ЕООД и рекламните му клипове да бъдат разгледани от НСС и да бъде взето правилното решение за спиране на измамата. Иначе скоро всички телефонни измамници ще се рекламират в прайм-тайм.
Благодаря за вниманието
С уважение:
Любомир Аламанов
..............
..............
.................
Оставяме на вас да прецените: да се смеете ли или да плачете!