Dobrich News Добрич новини

Запорираха 12 тона напитки и стоки без документи и етикети

БАБХ и НАП наложиха забрана за реализация на над 12 000 литра напитки

При съвместна акция Национална агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Българска агенция по безопасност на храните наложиха забрана за реализация на над 12 000 литра напитки в различни разфасовки - енергийни, безалкохолни напитки и студен чай на известни търговски марки, 800 пакетчета разтворимо кафе, 6 стека суха сметана, 28 кутии кафява захар, 1600 стека пластмасови чаши, 500 стека картонени чаши, 50 чувалчета захар на пакетчета.

Продукцията е открита в нерегистриран обект, част от нея е била без етикети на български и без никакви придружаващи документи. При общата проверка са открити и иззети и един мастърбокс цигари без бандерол. За констатираните нарушения е образувано досъдебно производство.

Безалкохолните напитки и цигарите са съхранявани от физическо лице в склад под наем. Наемателят твърди, че те са за лична консумация. Има съмнения, че гражданинът, наел склада, е извършвал нелегална търговия с безалкохолни напитки и цигарите.

Предполага се, че напитките са от т. нар. „паралелен внос“. Става въпрос за внос на оригинални стоки, носещи запазена търговска марка, произведени съгласно изискванията на собственика на марката, но без разрешение за продажба в страната, в която са внесени. Тези стоки обикновено преди това са продадени на пазар в страна, различна от тази на вноса.