Dobrich News Добрич новини

Тази сутрин почина директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов

Почина директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов


Снимка: dariknews.bg

Тази сутрин почина директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

Роден е на 22 септември 1958 г. в град Монтана.

Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 година като инженер във ВИММЕС (Русенски университет "Ангел Кънчев").

През 1995 г. Ваньо Танов става началник на Второ РПУ - Русе, което постига най-добрите резултати в България. За тези постижения Танов предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. той оглавява регионално звено „Полиция" в РДВР - Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването престъплението Танов е награден с лично оръжие и отново предсрочно е повишен в подполковник. Само година по-късно Танов предсрочно е повишен в полковник. От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР - Русе. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР" и почетно отличие „За доблест и заслуга". С указ на президента през 2004 година е удостоен със званието "генерал-майор" от МВР.

От 2005 г. до 2007 г. Ваньо Танов е директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Специализира в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.

От 6 август 2009 г. до 22 август 2013 г. Ваньо Танов е директор на Агенция „Митници". За втори път оглавява Агенция „Митници" на 13 август 2014 г.

Женен, с двама сина.

Dobruja.com