Dobrich News Добрич новини

Училището по туризъм ще подготвя кадрите си в Холандския колеж (ВУМ)

Професионална гимназия по туризъм – Добрич подписа споразумение за партньорство с Институт за кулинарни изкуства

Преподаватели и възпитаници от ПГТ „П.К.Яворов” ще надграждат знания и умения в модерната база на института към Висше училище по мениджмънт-Варна (ВУМ).
Вчера (02.11.2015), група от преподаватели по професионална подготовка, заедно с директора на ПГТ – инж. Нели Апостолова посетиха новите тренировъчни съоражения за студенти по специалност «Гастрономия и кулинарни изкуства» към ВУМ. Преподавателите разгледаха обновената сграда на ВУМ в град Варна и имаха възможност да наблюдават демонстрация на съвременни кулинарни техники, както и да се запознаят с най-новите тенденции в областта на кулинарните изкуства.
Студентите по гастрономия, начело с шеф Крис Жишк – програмен директор на специолността предложиха на преподавателите от ПГТ меню със сезонни продукти от органичната градина на института, които бяха приготвени, следвайки концепцията на устойчивото готвене (най-новата тенденция в гастрономията). Гостите се запознаха и с оборудването, с което студентите работят – швейцарски индукционни системи за топлинна обработка (единствените в Източна Европа), с които разполагат само най-реномираните ресторанти в света. Учителите по професионална подготовка в ПГТ видяха още специално оборудваната лабораторията за молекулиярна кухня и анализ на сетивата, която също е уникална по рода си за тази част на Европа.
Събитието завърши с подписване на споразумение между ВУМ и ПГТ, което ще позволи настоящо и завършили възпитаници на гимназията в Добрич да стажуват и се обучават, заедно със студенти и инструктури в института за кулинарни изкуства към висшето училище във Варна.