Dobrich News Добрич новини

Слуховете за повишена радиация у нас са неоснователни

Системите за радиационния фон не отчитат такава опасност


Слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил нямат основание. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР. По думите му няма място за притеснения във връзка с пожара в Украйна.

"Наблюдаваме го от два дни и искам да кажа, че, първо, пожарът не е в печално известната централа Чернобил, а в нейните околности. Развива се в гориста местност. Горят сухи треви, храсти и торф. Преди около 2 часа пристигна официално съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от НИС в Украйна пристъпват към неговото окончателно погасяване. Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Нещо повече - националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България", заяви той.


Снимка: БТА


Националните системи на Румъния, на Молдова, също не предупреждават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиацонния гама-фон също не съобщава за подобни проблем, допълни той.

"Така че, слухът, който е тръгнал, е неоснователен", категоричен е Николай Николов.

В същото време от Агенцията за ядрено регулиране съобщават, че при тях няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

От там припомнят, че пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил". Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България, съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, се посочва в съобщението на АЯР.

От МВР също съобщиха, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар.

По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: Dnes.bg