Dobrich News Добрич новини

Колко сме подготвени за евентуално бедствие

Ужасният вятър причини много повреди по електрическата мрежа и в Добрич.

Екипи на Енерго-про бяха адекватни и отстраняваха щетите, причинени от лошото време. Но отговорност имаме и ние, като жители, не само по градовете. Най-малкото да следим новините и предупрежденията за лошо време. Жълт код не е просто цветен код на картата на страната. Оглеждаме се освен за заледяване, а и за увиснали жици, което би ни спасило от евентуален електрически удар. А подготвени ли сме при подобни ситуации?
Днес присъствах на такава. А ситуацията беше критична: гореше електрически кабел на стълб по улицата. След прогарянето се скъса и падна на тротоара върху 2 автомобила. Хората се питаха на кого да се обадят.
На телефона на енергодружеството се получаваха само сведения, в кои градове и села работят екипите им... Наложи се да се обадят на 112, откъдето бяха пренасочени към оператор на енергото. След 20 минути пристигна кола на пожарната, след нея и аварийна кола на енергото. И двата екипа гледаха безучастно. Броени минути по-късно спряха тока по улицата, изчакаха и аварийната кола със съоръжение като кран, за да достигнат засегнатия стълб. До час след започване на работа възстановиха електроподаването и всичко беше наред. Междувременно излязоха и други въпроси: как е сглобена електрическата система за водната помпа на парното, и ,падне ли захранването отвън, какво се случва със слабите акумулатори. Имаме над какво още да се замислим срещу зимния сезон и подготвени ли сме за това?
Тук можете да прочетете някои насоки на Община Добрич по въпроса.