Dobrich News Добрич новини

"ЛЕШОЯДА"

Той работи здраво и търси НОВИНАТА.
Но, докъде е готов да стигне?
“Знам, че днешната култура на работа вече не осигурява лоялността, която е била обещавана на предишните поколения. Това, в което вярвам, е, че добрите неща се случват на хора, които се скъсват от бачкане, и че добрите хора като вас, които са стигнали върха, не са се озовали случайно там. Моето мото е: Ако искаш да спечелиш от тотото, трябва да изкараш пари за фиша.”
Луис Блум
Гледайте номинираният за Оскар, Джейк Джиленхол във филмът "ЛЕШОЯДА", от 31.10. 2014 година в киносалоните в страната!
От създателите на "НАСЛЕДСТВОТО НА БОРН"

„Лешояда”

Режисьор и сценарист: Дан Гилрой (Наследството на Борн, Жива стомана)

Оператор: носителят на Оскар® Робърт Елсуит (Наследството на Борн, Агент СОЛТ, Мисията невъзможна: Режим Фантом, Мисията невъзможна 5)
Композитор: осем пъти номинирания за Оскар® Джеймс Нютън Хауърд (Наследството на Борн, Игрите на глада, Господарка на злото)


Продуценти: номинираната за Оскар® Дженифър Фокс (Наследството на Борн, Двуличие), два пъти номинирания за Оскар® Тони Гилрой (Наследството на Борн, Двуличие, Адвокат на дявола), номинираният за Оскар® Джейк Джиленхол

В ролите: номинираният за Оскар® Джейк Джиленхол („Prisoners”, „След утрешния ден”, „Дони Дарко”), Рене Русо („Тор” 1 и 2, „Аферата Томас Краун”, „Смъртоносно оръжие” 3 и 4, „Откуп”, „Игра на пари”), Бил Пакстън („Два патлака”, „Аполо 13”, „Истински лъжи”), Ан Кюсак („Убиец под прицел”, „Стигмата”)

Това е един от филмите на годината от моята лична класация. След като се завъртя на няколко кинофестивала, ще може да го гледаме и у нас. Премиерата му е на 31.10.2014 година.

Филмът е дело на сценариста Дан Гилрой /”Наседството на Борн”, „Жива стомана”/, който прави и своят режисьорски дебют.

В главната роля на амбициозният работяга Лу е номинираният за Оскар® Джейк Джиленхол.

Опитвайки се да пробие като репортер за вечерните новини, заснемайки тъмните страни на нощния живот в Лос Анджелис, той си пробива път към върха с всички средства в един опасен и жесток свят. Свят в който всяка полицейска сирена, всяко престъпление и всяка жертва е джакпот и се превръща в пари. Актьорът описва Лу Блум като лешояд : "Той търси и събира всичко, което може да намери. Той е гладен през цялото време и би унищожил всичко, което се изпречи на пътя му. Той ще успее на всяка цена."

„ЛЕШОЯДА” представя Лу като част от система на търсене и предлагане, в която местните новинарски телевизии раздухват криминалните репортажи, за да надуят рейтингите си. "Това е идеята, че продажбата на страх повдига рекламните тарифи," обяснява Гилрой. "Местните телевизионни новини използват хората, като им насаждат широко разпространено чувство на заплаха." Но въпреки това, „ЛЕШОЯДА” устоява на изкушението да сочи с пръст. "Винаги сме се опитвали да останем кинематографски неутрални," споделя Гилрой. "Не раздаваме морални присъди. Надяваме се, че филмът ще каже различни неща на различните хора. Целта е зрителите да видят част от себе си в Лу и в света, в който той живее."

Защо новините се превръщат в продукт, предназначен да продава реклами Къде е етиката в журналистиката?

Станислава Пецева